Petrol fiyatları son 6 ayın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatları son 6 ayın en düşük seviyesinde
Doviz.com
13.12.2023 10:34

Brent petrol, Fed’in yılın son faiz kararını açıklayacağı kritik güne 72 dolara gerileyerek başladı. Bu seviye ise petrol fiyatlarının yaklaşık olarak son 6 ayın en düşük seviyesine gerilediğine işaret etti.

Salı günü 76,77 dolara kadar yükselen brent petrol, günü 73,42 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol yeni günde ise saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,68 azalışla 72,95 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili yüzde 0,70 düşüşle 68,20 dolardan alıcı buldu.

Böylelikle petrol fiyatları, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz politikasına ilişkin açıklaması öncesinde yaklaşık son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dün ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) de aylık bazda piyasa beklentilerinin aksine yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 3,1 artışla öngörüler doğrultusunda gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek kasım ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

Enflasyon rakamlarının ardından Fed'in art arda üçüncü ve yılın son toplantısında politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulmasına kesin gözüyle bakılsa da, olumlu sinyal vermeyen verilerin ardından sürecin beklenenden daha uzun süreceği endişeleri petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi. Ancak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada, ülkede enflasyonun "anlamlı" şekilde düştüğünü ve Fed'in hedefine inmemesi için hiçbir neden göremediğini ifade etti.

Yatırımcılar ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapılacak toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda bankanın gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları arayacak.

Öte yandan, ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki azalış öngörüsü ise dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkede talebin güçlü seyrettiğine işaret ederek fiyatların düşüşünü sınırladı.

Amerikan Petrol Enstitüsünün (API) açıkladığı verilere göre ABD'de ham petrol arzı geçen hafta 2,3 milyon varil düştü. Beklenti, petrol arzının 1,5 milyon varil gerilemesiydi. Ancak, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), resmi petrol stok verilerini bugün açıklayacak. Stoklarda düşüş beklentilerine kıyasla artış gerçekleşmesi halinde petrol fiyatlarının kayıplarını derinleştirmesi beklenebilir.

İLGİLİ MAKALE Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir? Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir?

2024 yılında petrol fiyatları ne olur?

Fitch Ratings, OPEC+ üyesi ülkelerin arz üzerinde kurduğu baskının gelecek yılın ilk yarısına kadar petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyeceğini belirterek, gelecek yıla ilişkin petrol tahminini varil başına 5 dolar artırmıştı.

Buna göre Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, bu yıl için Brent tipi ham petrol varil fiyatı öngörüsünün 80 dolardan 82 dolara, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatı öngörüsünü ise 75 dolardan 78 dolara yükseltildiği bildirilmişti.

Gelecek yıl için daha önce varil fiyatı 75 dolar olarak tahmin edilen brent petrolün varil fiyatı 80 dolar ve 70 dolar olarak tahmin edilen WTI tipi ham petrolün varil fiyatı ise 75 dolar olarak revize edilmişti.

İLGİLİ HABER Fitch tahminini revize etti: 2024'te petrol fiyatları ne olacak? Fitch Ratings, OPEC+ üyesi ülkelerin arz üzerinde kurduğu baskının gelecek yılın ilk yarısına kadar petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyeceğini belirterek, gelecek yıla ilişkin petrol tahminini varil başına 5 dolar artırdı.
REKLAMI KAPAT X