Petrol fiyatları son 9 ayın dibine geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatları son 9 ayın dibine geriledi
Doviz.com
03.09.2024 17:29

Petrol fiyatları zayıf talebin arza yetmeyeceği endişesiyle düşüşünü hızlandırdı. Bu kapsamda brent petrol fiyatı bugün 74 doların altına inerek son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrol eylül ayına kayıpla başladı. Buna göre brent petrol fiyatı bugün TSİ 17.05'te yüzde 4,15 kayıpla 73,93 dolara indi.

ABD ham petrolü (WTI) fiyatı da benzer şekilde yüzde 4,65 kayıpla 70,08 dolar seviyesinden işlem gördü.

Son olarak Libya Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir'in görevine iade edilinceye kadar petrol ve gaz kuyularında üretimin kapalı kalacağını söylemişti. Bu kararın ardından Libya'da petrol üretiminin yarıdan fazla azaldığı bildirildi.

Petrol üretimini kısıtlayan bu gelişmeye rağmen küresel çapta petrol arzının yüksek kalmaya devam etmesi ve talep görünümünün zayıflaması ise petrol fiyatlarındaki düşüşün derinleşmesine yol açtı.

İLGİLİ HABER Libya'da Merkez Bankası Başkanı görevine iade edilene kadar petrol üretimi duracak Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir'in görevine iade edilinceye kadar, petrol ve gaz kuyularında üretimin kapalı kalacağını söyledi.

Buna göre Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi, temmuz ayındaki 49,4'ten ağustos ayında 49,1'e gerileyerek, üst üste altı ayda daralma yaşadı.

En büyük petrol tüketicileri arasında yer alan Çin'den gelen veri ise ülke ekonomisinin büyüme rakamlarına ilişkin endişeleri artırırken, petrol talebinin azalabileceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu gelişme ise fiyatlardaki düşüşün en önemli sebebi oldu.

ABD'de gelen veriler de petrol tüketiminin 2020'den bu yana en düşük mevsimsel seviyesine gerilediğini göstererek, talep endişelerini artırdı.

Bu gelişmelerin bir araya gelmesi ise talep endişelerini artırarak petrol fiyatlarında kayıpların hızlanmasını sağladı. Böylelikle petrol fiyatları son 9 ayın en düşük seviyelerine geriledi.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta tabela değişiyor: LPG'de zam bekleniyor Benzin fiyatlarına gelen son indirimin ardından akaryakıt fiyatları yeniden değişiyor. Buna göre gece yarısından geçerli olmak üzere otogaz (LPG) grubuna zam gelmesi bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X