Petrol fiyatları yeni haftayı düşüşle açtı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatları yeni haftayı düşüşle açtı
Doviz.com
04.12.2023 12:21

Petrol fiyatları, geçen hafta Çin ve ABD'den gelen ekonomik verilerle baskı altında kalmayı sürdürürken, bu hafta iki ülkeden gelecek verilerin fiyatlar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Petrol fiyatları, bu hafta dünyanın en büyük petrol tüketicileri Çin ve ABD'den gelecek ekonomik veriler öncesi haftaya düşüşle başladı. Söz konusu ülkelerde geçen hafta yayımlanan verilerin fiyatlar üzerinde oluşturduğu baskı devam ediyor.

Bu gelişmelerin ortasında Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 12.15 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,56 düşüşle 77,76 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili yüzde 1,78 düşüşle 72,86 dolar oldu.

Cuma günü 81,54 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,88 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Petrol fiyatlarını baskılayan gelişmeler

En büyük petrol ithalatçilardan olan Çin’in ekonomik verileri petrol fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Buna göre Çin yuanı, piyasa katılımcılarının ekonomik veriler öncesinde temkinli yaklaşım sergilemesi sonucu dolar karşısında değer kaybı yaşadı. Geçen hafta Çin'de açıklanan verilere göre imalat sanayisi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,4 ve hizmet sektörü PMI 50,2 ile beklentilerin altında kaldı. Uzmanlar ise ülkede ekonomik hareketliliğin ve dolaylı olarak petrol talebinin yönünü anlamak için bu hafta açıklanacak ticaret ve enflasyon verilerinin bekleneceğini söyledi.

ABD Merkez Bankasından (Fed) cuma günü faiz politikasına ilişkin yapılan açıklamalar ise ülkede talebin zayıflayacağı endişelerini körükleyerek fiyatları aşağı yönlü baskıladı. Fed Başkanı Jerome Powell, gerekmesi halinde faiz artırımlarına devam edebilecekleri uyarısında bulunmuştu. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise enflasyonun yüzde 2'ye doğru gitmemesi durumunda, işsizlik oranı artsa da sıkılaştırmayı bırakmayacaklarını vurgulamıştı.

Dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD'de faiz artırımı kararının ekonomik aktiviteyi yavaşlatabileceği ve petrol talebini düşüreceği endişesi ise piyasadaki volatilitenin temel kaynağı olmayı sürdürüyor.

Ayrıca, Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun geçen hafta perşembe günü yaptığı toplantısı sonrası petrol fiyatlarındaki düşüş etkisi devam ediyor. Uzmanlar, toplantı sonrası ülkelerin açıkladığı bireysel kotaların fiyatları yükseltmede yetersiz kaldığı ve piyasaların beklentilerini karşılamadığı yorumunu yapmıştı.

REKLAMI KAPAT X