Piyasalar ABD enflasyon verilerini beklerken, brent petrol güçlü seyrini sürdürdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalar ABD enflasyon verilerini beklerken, brent petrol güçlü seyrini sürdürdü
Doviz.com
12.04.2023 13:39

Piyasalar, günün ilerleyen saatlerinde Fed'in faiz artırım politikasını etkileyebilecek olan ABD enflasyon verilerini beklerken; brent petrol, 85 dolar seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Brent petrol, bugün saat 13:30 itibarıyla %0,54 artışla 85,82 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,21 artışla 81,70 seviyesinden işlem görüyor.

Fiyatlar salı günü, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsünü sonlandırmaya yaklaştığı iyimserliğiyle yaklaşık %2 artmış ve dolarla fiyatlanan petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha ucuz hale getirmişti.

Bugün TSİ 15:30'da açıklanan enflasyon verisi öncesinde Reuters tarafından hazırlanan ankette enflasyon bekletisi ise mart ayında çekirdek enflasyonunun aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %5,6 artış göstermesi yönünde oldu.

Kohle Capital Markets analisti Tim Waterer ise "Yatırımcıların enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelme potansiyeline karşı temkinli olmasıyla birlikte, mevcut olumlu piyasa duyarlılığının bu hafta önemli makro veriler öncesinde daha ihtiyatlı bir hal almasının sürpriz olmayacağını belirtti.

Amerikan Petrol Enstitüsü verileri ise Reuters anketine katılan sekiz analistin 600.000 varillik düşüş tahminlerine karşın, ham petrol stoklarının 7 Nisan'da sona eren haftada yaklaşık 380.000 varil arttığını gösterdi.

Aynı zamanda, API raporuna göre benzin stokları yaklaşık 450.000 varil artarken, analistler 1,6 milyon varillik bir düşüş bekliyordu.

ABD hükümeti resmi stok verilerini ise bugün 17:30’da açıklayacak.

Bu veri öncesinde ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA), brent petrol için 2023 ortalama fiyat tahminini yukarı yönlü revize etti.

Buna göre EIA, brent petrol için 2023 yılı ortalama fiyat tahminini mart ayına göre 3 dolar yani yüzde 2,5 yükselterek 85 dolar seviyesine çıkardı.

Piyasalar ise bu gelişmelerin ışığında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın sırasıyla perşembe ve cuma günü açıklayacağı aylık petrol talebi ve arzı raporlarından daha fazla netlik görmeyi bekliyor.

REKLAMI KAPAT X