Yaptırımlar gereği Avrupa ülkelerinin alamadığı Rus motorini Türkiye’ye akarken, Rusya'dan yapılan motorin ithalatı yaklaşık 7 yılın zirvesine çıktı. Ancak Türkiye, Rusya'dan motorini FOB Karadeniz fiyatlamasına göre (ucuza) alırken, yurt içi piyasalarda perakende fiyatlar Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre yapılıyor.
Bloomberg'in Vortexa verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal etti.
Böylelikle Rusya'dan yapılan motorin ithalatı yaklaşık 7 yılın zirvesine çıktı.
Türkiye'ye yönelik motorin sevkiyatının yükselmesinde ise Avrupa Birliği'nin şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yönelik yaptırımları genişletmesi etkili oldu.
Bu durumun etkisiyle Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubat ayına göre yüzde 50 artış gösterdi. Rusya'dan günlük motorin ithalatı ise 300 bin varili aştı.
Facts Global Energy Rafine Ürünler Danışmanlığı Lideri Eugene Lindell ise söz konusu gelişmeye yönelik değerlendirmesinde Türkiye'nin Rus petrol ürünlerinin baskılanmasından en büyük faydayı sağlayan ülke olduğunu belirterek, Rusya'nın da bu ürünler için daha fazla pazar şansı bulduğunu ifade etti.
Rus ürünü daha iskontolu
Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu işlem görüyor.
Buna göre, Rusya kaynaklı FOB Karadeniz fiyatlaması varil başına 89 dolar seviyesindeyken, Batı Akdeniz fiyatlaması ise 108 dolar seviyesinde bulunuyor.
Rus ürünleri daha iskontolu olurken, Türkiye'de yurt içi piyasalarda perakende fiyatlar Batı Akdeniz dikkate alınarak belirleniyor.