“Sarı kek” fiyatları son 12 yılın zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
“Sarı kek” fiyatları son 12 yılın zirvesine çıktı
Doviz.com
15.09.2023 16:22

Nükleer üretimde kullanılan ve "sarı kek" adı verilen konsantre uranyum tozunun fiyatı son 12 yılın zirvesine çıktı.

Nükleer enerji santrallerinin popülaritesini yeniden artırmasıyla, radyoaktif element uranyumun fiyatı da artışa geçti. Buna göre piyasalarda “sarı kek” olarak bilinen konsantre uranyum tozunun fiyatı geçen ay yüzde 12 artış göstererek 65,50 dolara ulaştı. Bu, 2011 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Dünyanın en büyük ikinci uranyum üreticisi olan Cameco'nun CFO'su ise Financial Times'a konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Enerji güvenliğine odaklanmanız ile temiz enerjiye odaklanmanız çarpışıyor" ifadelerini kullandı.

Wall Street Journal'ın bir raporunda ise yeni nükleer santrallerin faaliyete geçmesi ve eskilerinin ömrünün uzatılması nedeniyle uranyum fiyatlarının yılın başından bu yana yüzde 30 oranında arttığı belirtildi.

Fiyat artışı, küresel uranyumun yüzde 5'ini ve Avrupa uranyumunun dörtte birini sağlayan Nijer'deki askeri darbeden sonra son günlerde daha da keskinleşti.

Nijer'in yanı sıra Rusya da dünyanın en büyük uranyum işleyicisi ve aynı zamanda en büyük tedarikçilerinden birisi olarak gösteriliyor.

Analistler ise AB ve ABD'nin Rusya'nın uranyum endüstrisine yaptırım uygulamaya karar verebileceğini ve bunun nükleer endüstrinin arz güvenliği üzerinde büyük bir tehdit oluşturabileceğini söylüyor.

Pazar veri firması UxC'ye göre ise yükselen fiyatlar, uranyumu en iyi performans gösteren emtialardan biri haline getiriyor.

Uranium Energy Genel Müdürü Amir Adnani ise piyasanın artık yeniden üretime ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun gerçekleşmesinin hızlı veya kolay olmayacağının altını çizdi.

REKLAMI KAPAT X