Suudi Arabistan'dan petrol fiyatlarına destek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Suudi Arabistan'dan petrol fiyatlarına destek
Doviz.com
05.06.2023 15:42

En büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın temmuz ayından itibaren üretimi günde 1 milyon varil (bpd) daha azaltma sözü vermesinin ardından petrol fiyatlarındaki yükseliş hızlandı.

Buna göre, brent petrolün varil fiyatı bugün saat 15.30 itibarıyla yüzde 2,41 artışla 78,08 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 2,72 artışla 73,69 dolardan işlem görüyor.

Her iki kontrat da cuma günü de %2'den fazla artış kaydetmişti.

Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik kesinti kararı son yıllardaki en büyük kesinti olurken, OPEC+ üretici grubunun düşen petrol fiyatlarını yükseltmek amacıyla arzı 2024 yılına kadar sınırlandırmak için yaptığı daha geniş kapsamlı anlaşmanın bir parçası olarak dikkat çekti.

OPEC+ grubu ise dünya ham petrolünün yaklaşık %40'ını üretiyor. Bu sebeple grubun bu yönde atacağı adımlar petrol fiyataları üzerinde doğrudan etkili oluyor.

DBS Bank'ta enerji analisti olan Suvro Sarkar ise konuyla ilgili açıklamasında "Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının varil başına 80 doların üzerinde olmasını sağlama konusunda diğer üyelerin çoğundan daha istekli olmaya devam ediyor, ki bu da kendi mali bütçesini dengelemek için gerekli" değerlendirmesinde bulundu.

SEB analisti Bjarne Schieldrop ise petrol fiyatının bugün önemli ölçüde yükselmesini daha önceki kesintilerde petrolün varil fiyatının yüksek olmasından dolayı yatırımcıların çekimser kalmasına bağladı. Buna göre bu fiyat aralığında alınan kesinti kararı yatırımcıların risk iştahını da aynı ölçüde artırdı.

Danışmanlık şirketi Rystad Energy ise Suudi Arabistan'ın ek kesintisinin temmuz ayında piyasadaki açığı 3 milyon varilin üzerine çıkaracağını ve bunun da önümüzdeki haftalarda fiyatları daha da  yükseltebileceğini söyledi.

Goldman Sachs analistleri ise toplantının petrol piyasaları için "ılımlı bir yükseliş" olduğunu ve Suudi Arabistan'ın önümüzdeki altı ay boyunca üretimi 9 milyon varilde ne kadar tutacağına bağlı olarak Aralık 2023 Brent fiyatlarının varil başına 1 ila 6 dolar arasında artabileceğini öngördü.

REKLAMI KAPAT X