Talep endişeleri, petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Talep endişeleri, petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı
Doviz.com
15.02.2023 12:09

ABD enflasyonunun faiz oranlarında daha fazla artış yaşanabileceği beklentilerini artırmasının ardından ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha fazla bir artış olmasının etkisiyle petrol fiyatları çarşamba günü düşüşünü hızlandırdı.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %1,48 artışla 84,31 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,54 artışla 77,84 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de Amerikan Petrol Enstitüsü petrol stok verilerini açıkladı. Buna göre, ABD ham petrol stokları 10 Şubat'ta sona eren haftada yaklaşık 10,5 milyon varil artarken, bu artış Reuters anketine katılan dokuz analistin beklediği 1,2 milyon varillik artışın oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu gelişme ise küresel piyasalarda potansiyel olarak yakıt talebinde bir düşüş yaşandığının fiyatlanmasına sebep olarak petrol fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturdu.

Haitong Futures analistleri, konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "API verileri, petrol piyasası üzerinde artan bir baskı yarattı çünkü bu aynı zamanda stoklardaki artışın sekizinci haftası oldu. Bu artışın yol açtığı talep yönlü belirsizlik ise petrol fiyatlarını baskılamaya devam edecek gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de resmi stok verileri ise bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte bir diğer önemli katalizör ise ABD'de açıklanan ocak ayı enflasyon verisi oldu.

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından bir Fed yetkilisi, salı günü yaptığı açıklamada, ABD tüketici fiyatlarının ocak ayında hızlandığını gösteren verilerin ardından ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu önlemek için faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi gerekeceğini söyledi.

ANZ analistleri ise konuyla ilgili, "Şimdi FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) sıkılaştırmayı ikinci çeyreğe kadar uzatmasını bekliyoruz ve zaten beklediğimiz mart artışına ek olarak mayıs ve haziran FOMC toplantılarında da 25 baz puanlık faiz artışı öngörüyoruz." dedi.

Tıklayın: ABD enflasyon verisi, küresel piyasalarda risk iştahını düşürdü

REKLAMI KAPAT X