Türkiye'nin Avrupa'ya LNG ihraç etmesinin önü açılıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye'nin Avrupa'ya LNG ihraç etmesinin önü açılıyor
Doviz.com
07.05.2024 10:34

Geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edilen maden yasası kapsamında doğal gazın sıvılaştırılarak yurt dışına satılmasına ilişkin yasal düzenleme yapıldı. Peki, yeni düzenleme neleri içeriyor? İşte detaylar..

Türkiye doğal gaz merkezi olma yönünde adımlarına devam ediyor. Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Sputnik'te yer alan habere göre bu düzenlemede yer alan bir madde ile hem yerli üretim doğal gazın, hem de farklı kaynaklardan ithal edilen veya ithal edilecek doğal gazın ülkede sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesinin önü açıldı.

Yasal düzenleme ile Türkiye ihtiyaç fazlası doğal gazı, boru hatları üzerinden gaz olarak satabildiği gibi, bu gazı sıvılaştırıp LNG’ye dönüştürerek sıvı olarak da satabilecek.

Tesis kurulacak, doğal gaz LNG’ye dönüştürülecek

Bu kapsamda Türkiye’de doğal gaz sıvılaştırma tesisi için yatırım yapılacak. Doğal gaz hatlarının olduğu bölgelere kurulacak olan sıvılaştırma merkezi ile doğal gaz LNG’ye dönüştürülecek.

Gemilerle LNG ihraç edilecek

Potansiyel ülkelere doğal gaz sıvı olarak gemilerle ithal edilebilecek.

Bu düzenlemenin doğal gaz merkezi olma hedefi kapsamında önemli bir adım olduğunun dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Kaynakları Bayraktar, “Karadeniz’den çıkardığımız kendi gazımız var. Azerbaycan, Rusya ve İran'dan gelen doğal gaz hatlarımız var. Yine çeşitli ülkelerden LNG satın alıyoruz. Bunlardan kendi ihtiyacımız olan kısmını depolama tesislerimizde saklıyoruz. Bu gazın bir kısmını boru hatları üzerinden batıya gönderebiliyoruz. Bu yasal düzenleme ile depolarımızdaki gazın bir bölümünü sıvılaştırıp LNG’ye dönüştürerek boru hattımızın olmadığı bölgelere de ihraç edebileceğiz. Şu anda doğal gaz sıvılaştırma tesisimiz bulunmuyor. Önümüzdeki dönem kamu veya özel sektör yatırımı ile bu tesisler kurulabilir. O zaman gemiler ile dünyanın her yerine LNG ihraç edebileceğiz” dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Bayraktar açıkladı: LNG anlaşması için Exxon Mobil ile görüşüldü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin enerji şirketi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için görüşüldüğünü açıkladı.

 

REKLAMI KAPAT X