Yaptırım baskısı metallerde yükselişi beraberinde getirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yaptırım baskısı metallerde yükselişi beraberinde getirdi
Doviz.com
15.04.2024 10:45

ABD ve İngiltere’nin Rus metalinin borsalarda kullanılmasına yönelik yaptırım uygulamasının ardından Londra Metal Borsası yükselişe geçti. Bu durum alüminyum fiyatlarını %9, Nikel fiyatlarını ise %8'den fazla artırdı.

ABD ve İngiltere’nin sanayide kullanılan Rusya üretimi metallere yaptırım açıklamasının ardından alüminyum Londra Metal Borsası (LMB)’nda rekor bir günlük yükseliş kaydetti. Alüminyum ilk işlem gördüğü 1987 yılından bu yana en hızlı oranda artarak yüzde 9,4’e kadar yükseldi. Nikel ise tedarik zinciri kesintisi endişesiyle yüzde 8,8 yükseldi. Bakırda ise fiyatlar yatay kaldı.

Metal yaptırımı uygulanan Rusya küresel üretimin nikelde yüzde 6’sını, alüminyumda yüzde 5’ini bakırda ise yüzde 4’ünü sağlıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan yaptırımlar Rusya’nın savaş kabiliyetini azaltmayı hedefliyor. Yaptırımların Rusya metal ticaretini durdurması beklenmese de arz zinciri endişeleri emtia piyasalarında belirsizliği artırıyor.

Rusya önemli bir üretici olmaya devam ediyor

Rusya'nın iki metal devi Rusal ve MMC Norilsk Nickel PJSC, savaş öncesine göre Batı'nın finans sistemine çok daha az karışmış durumda ve sektör son iki yılı yaptırım ihtimaline hazırlık yaparak geçirdi. Yine de Rusya, küresel nikel arzının %6'sını, alüminyumun %5'ini ve bakırın %4'ünü karşılayarak önemli bir üretici olmaya devam ediyor. Rusya'nın Londra Metal Borsası'ndaki rolü ise çok daha önemli. Örneğin nikelde, Nornickel uzun süredir LMB'ye teslim edilebilecek tek form olan rafine metalin en büyük tedarikçisi oldu.

Nikel sıkıntılarının bu yana LMB, bakır ve alüminyum fiyatlarının bir günde %12'den fazla artmasını önleyen günlük limitler koyarken, nikelin %15'lik bir limiti bulunuyor. Orta Doğu'daki gerilimin tırmanması da istikrarsızlığı artırabilecek faktörlerden biri olarak gösteriliyor.

Londra merkezli Marex Group'tan Alastair Munro ise konuyla ilgili paylaşımında, "Fiyat açısından doğal tercih daha yüksek olacak. Ancak buna karşın, artan dalgalanma nedeniyle herhangi bir fonun veya yatırımcının pozisyonlarını azaltmak zorunda kalıp kalmayacağını görmek ilginç olacak" değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X