“1 milyon emekli zam alamayacak”

Okuma Süresi: 2 Dakika
“1 milyon emekli zam alamayacak”
Doviz.com
04.07.2024 16:12

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, kök aylıklar nedeniyle 1 milyon emeklinin zam alamayacağını, 2,7 milyon emeklinin ise düşük zam alacağını söyledi.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yılda iki kez enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Enflasyon oranının netleşmesiyle işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz maaşlarına yapılacak zam oranı da yüzde 24,73 olarak belirlendi. Ancak bu zam, kök aylıklara uygulanacak.

Bu sebeple 3,7 milyon emekli ya hiç zam almayacak ya da belirlenen zam oranının altında bir artış alacak.

Buna göre CNBC-e yayınına katılan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "1 milyon emekli, kök maaş nedeniyle hiç zam alamamış olacak. 10 bin TL maaş almaya devam edecek. 2,7 milyon emekli de de zam alacak ama yüzde 24,73'ün altında kalacak" dedi.

İLGİLİ HABER Kök maaş nedir, emekliler maaşlarını nasıl öğrenebilir? Emekli maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı sonrasında kök maaşın ne olduğu ve nasıl öğrenileceği oldukça merak edilmeye başlandı. İşte kök maaş ile ilgili bilinmesi gerekenler...

En düşük emekli maaşı artacak mı?

En düşük emekli aylığının artırılıp artırılmayacağına yönelik beklentiler ise sürüyor. Bülbül, konuyla ilgili paylaşımında şunları söyledi:

"10 bin TL olan en düşük emekli aylığının 12 bin 500 veya 13 bin TL'ye çıkarılması için beklenti var. Beklentinin karşılanıp karşılanmayacağını önümüzdeki haftadan itibaren göreceğiz. Ancak kamudaki tasarruf tedbirleri ve enflasyonist ortama zarar vereceği endişesiyle bu ihtimalin gerçekleşmesi çok yüksek değil. Bunun çözümü kanuni düzenlemeyle mümkün. Meclis şu an açık, bu yönde bir kanuni düzenleme yapılabilir."

Emekli maaşları ne zaman yatacak?

Türkiye'de 16 milyonu aşkın emekli bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını her ayın 17'si ile 26'sı arasında, Bağ-Kur emeklileri ise 25'i ile 28'i arasında alıyor.

İLGİLİ HABER Hangi meslek ne kadar ücret alacak?: Kademelerine göre yeni memur maaşları Haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından memurların yılın ikinci yarısında alacağı maaş farkı belli oldu. Maaş farkının netleşmesinin ardından ise hangi memurun ne kadar maaş alacağı merak edilmeye başlandı. İşte güncel zam oranıyla kalem kalem memurların kademelerine göre alacağı maaşlar...
REKLAMI KAPAT X