19 yeni il önerisi: 8 kriteri karşılayan ilçe, il olabilecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
19 yeni il önerisi: 8 kriteri karşılayan ilçe, il olabilecek
Doviz.com
15.06.2023 16:15

MHP lideri Bahçeli’nin ‘100 il, bin ilçe’ önerisi, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda da ele alındı. Buna göre belirlenen 8 kriteri karşılayan 19 ilçenin il olabileceği aktarıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin salı günü yaptığı açıklama sonrasında gözler, 19 ilçenin daha il ilan edilip edilmeyeceğine çevrildi.

NTV’nin edindiği bilgiye göre, MHP'nin seçimlerden önce yazılı olarak AK Parti'ye sunduğu yeni il ve ilçe teklifi olumlu karşılandı.

AK Parti ise Yerel Yönetimler Yasası konusunda çalışmayı 14 Mayıs seçimlerinden önce hazırlamış ancak seçim yaklaştığı için çalışmayı rafa kaldırmıştı.

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması konusu ise 1999'a kadar devam etmiş ve 67 olan il sayısı 81'e çıkmıştı.

İlçelerin il olmasında 8 kriter var

Yapılan çalışmaya göre yeni il ve ilçeler için önce kriterler ortaya konulacak.

İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi farklı 8 kriter yer alacak.

Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için aranan kriterler arasında bulunacak.

25 ilçede beklenti var

Şu ana kadar kriterleri karşılayabileceği düşünülen; İnegöl, Alanya, Polatlı,Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş'in aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.

Düzenlemenin belediye seçimleri sonrasına kalması bekleniyor

AK Partili kaynaklara göre ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin bir araya gelip takvim oluşturması durumunda çalışma yeniden gündeme getirilecek.

Ancak yeni il ve ilçeler için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor.

Bu sebeple düzenlemenin Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. Buna göre, düzenlemenin mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

Bahçeli ne demişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise partisinin son grup toplantısında "Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür." ifadelerini kullanmıştı.

REKLAMI KAPAT X