2024'te okul alışverişine ortalama 10 bin TL bütçe ayrıldı

Okuma Süresi: 3 Dakika
2024'te okul alışverişine ortalama 10 bin TL bütçe ayrıldı
Doviz.com
04.09.2024 15:33

Hepsiburada tarafından gerçekleştirilen Okula Geri Dönüş – Alışveriş Dinamiklerini Anlama Araştırması’nın sonuçlarına göre 2024 yılında aileler, okul alışverişine ortalama 10 bin TL bütçe ayırdı.

20 milyon öğrenciyi ve ailelerini yakından ilgilendiren ‘Okula Dönüş’ sürecinde Hepsiburada tarafından gerçekleştirilen ‘Okula Geri Dönüş – Alışveriş Dinamiklerini Anlama Araştırması’nın sonuçları katılımcılarla paylaşan Hepsiburada Ticari Grup Başkanı (CCO) Ender Özgün Ender Özgün, okul alışverişinde kararın fiyat-performans, kalite ve ürün güvenliği odağında şekillendiğinin altını çizdi.

Özgün, “Bu süreçte, ailelerin en önemli gündem maddeleri, yüzde 58’lik oranla ‘fiyat değişimlerine karşı önlem alabilmek’ olarak karşımıza çıkıyor. Bunu yüzde 37 ile ‘kaliteli ürünlere erişmek’ ve yüzde 35 ile ‘bütçelerini kontrollü ve idareli kullanmak’ takip ediyor” dedi.

Araştırma sonuçları ise araştırmaya katılanların okul alışverişine ortalama 10 bin TL bütçe ayırdığını gösteriyor.

Ayrıca kırtasiye ürünleri ve ayakkabı her yaş grubunda, en çok tercih edilen kategoriler arasında yer alıyor. Onları yüzde 69 ile çanta takip ediyor.

Yüzde 55’lik kesim kredi kartı limitine dokunmadan borçlanma veya kredilenme yöntemini tercih edeceğini söylüyor.

Okula dönüş alışverişinde anket katılımcılarının yüzde 84’ü alışveriş listesini planlıyor, yüzde 69’u diğerleriyle de paylaşıyor.

Okul alışverişinde kadınların yüzde 72’si, erkeklerin ise yüzde 54’ü süreci tamamen kendisi yürüttüğünü söylüyor.

Alışverişte anneler giyim konusunda öncü iken, babalar teknoloji ve kırtasiye alanında öncü konumda yer alıyor. Ebeveynler, bir yandan aile bütçesini düşünürken, bir yandan da çocuklarının ‘gönlünü yapmaya’ gayret ediyor.

Okul alışverişinin genel olarak planlı bir şekilde yapıldığını sözlerine ekleyen Ender Özgün, “Araştırmaya katılan her 100 kişiden 84’ü, bu süreçte bir alışveriş listesi hazırladığını söylerken, yüzde 69’luk bir kesim de bu listeyi başkalarıyla da paylaştığını ifade ediyor. Aslında bu istatistik, son dönemde e-ticarette popülaritesi hızla artan link paylaşımı modelinin önemini göstermesi adına da son derece kıymetli. Güvenilir tavsiyenin alışveriş alışkanlıklarındaki rolünü çok iyi bilen bir şirket olarak geçtiğimiz günlerde önemli bir uygulamayı hayata geçirerek, ‘Link Gelir’ programımızı tanıtmıştık. Özellikle kadınlar ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği ve bugün itibarıyla 1.1 milyon kullanıcımızın yer aldığı programımızla, bu kampanya sürecinde hane bütçelerine toplam 100 milyon TL’lik ilave gelir sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Okul alışverişinde hem ebeveynlerin hem de öğrencilerin bir yandan da zamanla yarıştığını vurgulayan Ender Özgün, “Hepsiburada olarak, buradaki müşteri odaklı yaklaşımımızı, HepsiJET’in sektördeki dinamizmiyle bir araya getirerek, tüketicilerimize farklı teslimat seçenekleri sunuyoruz. ‘Bugün Kapında’ hizmetimizle, ilk etapta İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir illerinde, Hepsiburada satıcısından saat 13:00’a kadar sipariş verilen ürünleri aynı gün içinde adrese teslim ediyoruz. Bugün toplam sayısı 3 milyonu aşan Hepsiburada Premium üyelerimizden de bu servis için ilave bir ücret almıyoruz. Diğer yandan, HepsiJET ücretsiz olarak uygulamaya aldığımız ‘Yarın Kapında’ hizmetimizle siparişlerin yüzde 82’sini ertesi gün gerçekleştirerek tüketicilerimiz zamanlarını da en iyi şekilde yönetmesini sağlıyoruz.

Özgün Okula Dönüş kampanyasının 16 Eylül’e kadar süreceğini açıkladı.

İLGİLİ HABER Bu yıl okul çantası kaç paraya dolacak? Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala velilerin alışveriş telaşı başladı. Sektör temsilcileri ise merdiven altı olan, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirterek, bu yıl bir okul çantasının ortalama kaç TL'ye dolacağını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X