2024'ün en iyi turizm ekonomisine sahip 10 ülkesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
2024'ün en iyi turizm ekonomisine sahip 10 ülkesi
Doviz.com
06.06.2024 11:24

Dünya Ekonomik Forumunun 2024 raporuna göre ABD şu an en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip ülke konumunda. Peki, listede Türkiye kaçıncı sırada? İşte detaylar...

Dünya Ekonomik Forumu'nda yayınlanan Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi (TTDI) 2024'ün en iyi turizm ekonomilerini belirledi.

Raporda, “Endeks, sektörün sürdürülebilir ve dirençli bir şekilde gelişmesini sağlayan ve dolayısıyla bir ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan bir dizi faktör ve politikayı ölçmektedir” denildi.

2024'ün en iyi seyahat ve turizm sektörü olan ülkeleri

Kısmen milli parkları, üniversiteleri ve büyük metropolleri sayesinde ABD şu anda dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip ülke.

ABD'nin ilk sırada yer almasına yardımcı olan bir kategori de küresel şehirler ve büyük şirketlerin varlığı olarak tanımlanan “tatil dışı kaynaklar”.

429 milli park alanı ve 12.000 milden fazla kıyı şeridine sahip olan ABD, doğal kaynaklar noktasında ise Avustralya ve Brezilya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ülkenin, turistik hizmetler ve altyapı sıralamasında ise altıncı sırada olduğu görülüyor.

Türkiye 29'uncu sırada

Amerika Birleşik Devletleri'nin yetersiz kaldığı alanlar arasında fiyat rekabeti (115. sırada) ile emniyet ve güvenlik (77. sırada) gösteriliyor. Malezya fiyat rekabetçiliğinde, Singapur ise emniyet ve güvenlikte zirvede bulunuyor. 

Raporda Türkiye ise kendisine 29'uncu sıradan yer bulabildi. Raporun ilk 10'unda yer alan en iyi turizm ekonomisine sahip ülkeler ise şöyle listelendi:

📌 Amerika Birleşik Devletleri

📌 İspanya

📌 Japonya

📌 Fransa

📌 Avustralya

📌 Almanya

📌 Birleşik Krallık

📌  Çin

📌 İtalya

📌 İsviçre

Avrupa vergi koymaya başladı

Öte yandan TTDI sıralamasındaki 119 ekonomiden 71'i 2019 ve 2024 yılları arasında puanlarını artırdı, ancak ortalama endeks puanı pandemi öncesi seviyelerin sadece %0,7 üzerinde konumlandı.

Raporda vurgulanan bazı zorluklar arasında ise "turizmdeki iş gücü açığı, uçuş rotalarının talebi karşılayamaması ve enflasyon" gösterildi.

Seyahat talebinin sürdürülebilirliğinin altının çizildiği raporda, giderek artan sayıda Avrupa şehrinin aşırı turizmi engellemek ya da en azından etkilerini dengelemeye yardımcı olmak için turizm vergileri uyguladığı da aktarıldı.

İLGİLİ HABER Avrupa, popüler destinasyonlarda turizm vergilerini artırıyor İspanya'dan İngiltere'ye kadar Avrupa'daki popüler turistik destinasyonlarda 2024'te uygulanacak turizm vergileriyle turist yoğunluğunun önüne geçilmesi ve Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik etkilerin azaltılması hedefleniyor.
REKLAMI KAPAT X