2053 hedefi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olmak

Okuma Süresi: 3 Dakika
2053 hedefi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olmak
Doviz.com
23.10.2023 09:46

Uluslararası yatırımcı, CEO ve iş insanlarının katılımıyla Gaziantep'te gerçekleştirilen HORARSIS Global Toplantısının açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye'nin 2053 yılında dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz" dedi.

Uluslararası yatırımcı ve üst düzey yöneticilerin en önemli yıllık toplantılarından olan “Horasis Küresel Toplantısı” Gaziantep’te başladı.

İş insanlarının, hükümet yetkilileri, bilim insanları ve aydınlarla bir araya geldiği en önemli yıllık toplantılardan birisi olan “Horasis Küresel Toplantısı" Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde Gaziantep Şehitkamil Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

“İnovasyon, Sürdürülebilirlik ve Yeniden İnşaa Yoluyla Etki Yaratmak” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıya 140’ı uluslararası yatırımcı olmak üzere 300’ü aşkın uluslararası CEO ve üst düzey yönetici katılıyor. HORASIS Global Toplantısı’nın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ulaşımdan tarıma, sağlıktan savunmaya ve enerjiye kadar her alanda sürdürülebilir inovatif projelere öncelik vermeye devam edeceklerini aktardı.

"Müreffeh bir Türkiye'yi hedefliyoruz"

Konuşmasında 12. Kalkınma Planı’na değinen Bakan Bolat, "Çevreye duyarlı, afetlere ve ileri teknolojiye dayanıklı, yüksek katma değer üreten, geliri adil paylaşan, istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye'yi hedef aldık. Bu vizyonda istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi, yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim, nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum, afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre, adaleti esas alan demokratik, iyi yönetişim olmak üzere 12. Kalkınma Planımız 5 ana eksenden oluşmaktadır" dedi.

En az 5 marka hedefi

Bakan Bolat, "Ülkemizin 2053 vizyonu çerçevesinde Türkiye ekonomisinin üst gelir grubunda bir ülke olarak küresel ölçekte rekabetçiliği, yenilikçiliği teşvik eden yapısal dönüşümleri gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin 2053'te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca markalaşmanın da desteklenerek dünyanın en değerli 100 markası arasında en az 5 markaya sahip olmayı da hedefliyoruz" diye konuştu.

“Yeşil dönüşüm hedefi"

Bakan Bolat, Avrupa Birliği tarafından başlatılan yeşil mutabakat süreci kapsamında Türkiye olarak kendi yol haritalarını oluşturduklarını belirterek, "Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda 2020'de yeşil mutabakat eylem planı yayınlandı. Bu plan ile ekonomi temelli üretimde, ticarette, tarımda, lojistikte, finansta ve pek çok alanda yeşil dönüşümü hedefleyen bir sisteme geçişi hedefliyoruz ” dedi.

“Gaziantep modeli Türkiye’ye örnek olmalı”

Bakan Bolat, Gaziantep’in üretim, inşa ve yapmak gibi sözlerle varlığını şekillendirdiğini aktararak, “Gaziantep’e koşarak geldik. Bu toplantıya olan yüksek ilgiyi bir tatil gününde görmekten çok mutlu oldum. Gaziantep’e her gelişimde sürekli geliştiğini görüyorum.

'İyi at kendi yemini artırır' atasözümüz tam olarak Gaziantep’i ifade ediyor. Bölgesini birleştiren bir şehir. Gaziantep’te şikâyet duymazsınız. Bu şehirde birliktelik, sürdürülebilirlik temasına uygun olarak dayanışma içinde hareket ediliyor. Bu da motivasyonu ve başarıyı getirir.

Gaziantep Türkiye’nin ekonomisi en gelişmiş 5’inci kenti. Ülkemizin şehirlerinin yarısı Gaziantep gibi olsa bugün kişi başına düşen milli gelirimizde 25-30 bin doları konuşuyor olurduk. Umarım Türkiye Yüzyılı’nda bu hedefimizi yakalarız. Gaziantep ihracat ithalat dengesinde 3 milyar dolar fazla veren bir şehir” diye konuştu.

"Katılımcılarımızı yeniden inşaya davet ediyoruz"

HORASIS Komitesinin, şirketlerin ve toplumların karşı karşıya olduğu kritik zorluklara çözümler geliştirmek için bir araya geldiğini kaydeden HORASIS Başkanı Frank-Jürgen Richter ise, HORASIS’in geleceğe ilham vermeye kendini adamış bağımsız bir uluslararası kuruluş olduğunu vurguladı.

Richter, “Gaziantep ve Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bu yılın başında büyük bir depremle sarsıldı. Katılımcılarımızı Gaziantep’in yeniden inşası için çözüm bulmaya davet ediyoruz. Gaziantep’teki toplantılarda inovasyon, sürdürülebilirlik ve yeniden inşa yoluyla etki yaratmak için yeni çözüm yolları bulmayı ümit ediyorum” dedi.

REKLAMI KAPAT X