%25 zam sınırlaması, ev sahiplerini farklı bir modele yöneltti

Okuma Süresi: 1 Dakika
%25 zam sınırlaması, ev sahiplerini farklı bir modele yöneltti
Doviz.com
05.07.2023 09:20

Kira artışına gelen sınırlama ev sahiplerinin tercihlerini de değiştirdi. Yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri kısa dönem kiracı aramaya başladı.

Geçmiş yıllarda şehrin merkezi ilçelerinde turizm odaklı ilerleyen kısa dönem kiralama sektörü artık çok daha yaygın olmaya başladı.

Buna göre mülk sahipleri, komisyon karşılığı bu tip kiralama yapan profesyonel şirketlerle ya da emlak ofisleri aracılığıyla kiracı arıyor. Günlük ve haftalık kiralamanın yanında aylık, 3 aylık, 6 aylık seçenekler de sunuluyor.

Hürriyet'e konuşan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise son iki yılda ülke genelinde günlük kiralık ilan sayısının yüzde 50 arttığını söyledi.

Son aylarda da yüzde 25 zam sınırı nedeniyle dairesini kiraya vereceklerin eşyalı kısa dönem kiralama modeline yöneldiğini belirten Özelmacıklı, şöyle konuştu:

“Konut arzının yetersiz olması nedeniyle bu alandaki büyüme kiralık ev arayanlar için negatif bir durum. Bu nedenle dünyada Airbnb’ye yasak getiren ülkeler oldu. Ülkemizde de hızla büyüyen kısa dönem kiralama sektörü için yasak değil ama sıkı denetim gerekli. Zorunlu olduğu halde maalesef biliyoruz ki kimlik bildirimi yapılmadan evler kiralanıyor. İşi yasal zeminine uygun yapanlar ancak yüzde 10-15 civarında.” 

İLGİLİ HABER Yargıtay’dan ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren tadilatlar ile ilgili emsal karar Kiracı ve ev sahipleri arasında tartışma konusu olan tadilat masrafıyla ilgili Yargıtay’dan emsal bir karar geldi. Verilen kararda kiralanan evde yapılacak faydalı ve zorunlu tadilatların masraflarının ev sahibinden istenebileceği ancak bunun için tek bir şart olduğu belirtildi. İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X