30 yıllık tıbbi malzeme üreticisi iflas etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
30 yıllık tıbbi malzeme üreticisi iflas etti
Doviz.com
15 Ekim 2026 09:52

İzmir'de yaklaşık 30 yıldır faaliyet gösteren tıbbi malzeme üreticisi Farlab hakkında mahkemeden iflas kararı çıktı. Aynı dosyada bulunan Türklab ve S.K. Teknoloji'nin konkordato talepleri de reddedildi. Kararla birlikte şirketler hakkındaki geçici tedbirler kaldırıldı.

Türkiye'nin tıbbi malzeme sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinden Farlab, yaşadığı ekonomik sıkıntıların ardından yürüttüğü konkordato sürecinde iflas etti. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Farlab İlaç Özel Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi'nin iflasına hükmetti.

İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğüne 142067 sicil numarasıyla kayıtlı şirketin iflas tasfiye işlemlerinin adi tasfiye usulüyle yürütülmesine karar verildi. Böylece şirketin mali durumuna ilişkin yargı sürecinde önemli bir aşama geride kaldı.

İzmir'in Menderes ilçesindeki İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Farlab, yaklaşık 30 yıllık geçmişiyle tıbbi malzeme üretimi alanında hizmet veriyordu. Şirketin iflas kararı, yerli üretim yapan firmaların karşılaştığı ekonomik sorunları da yeniden gündeme getirdi.

Türklab'ın konkordato talebi reddedildi

Mahkemenin kararı yalnızca Farlab ile sınırlı kalmadı. Aynı konkordato dosyasında bulunan Türklab Tıbbi Malzemeler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile S.K. Teknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin konkordato talepleri de reddedildi.

Karar doğrultusunda üç şirket hakkında daha önce verilen kesin mühlet kaldırıldı. Mahkeme tarafından uygulanan tedbirlerin sona erdirilmesine ve konkordato komiser heyetinin görevine son verilmesine de hükmedildi.

Konkordato, mali sıkıntı yaşayan şirketlerin borçlarını belirli bir plan çerçevesinde ödeyebilmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla başvurabildiği hukuki bir süreçtir. Mahkemenin talepleri reddetmesiyle bu dosyadaki konkordato süreci sona erdi. Farlab açısından ise iflas tasfiyesi aşamasına geçildi.

Türklab-Farlab, COVID-19 salgını döneminde geliştirdiği antijen test kitiyle dikkat çekmişti. Yerli antikor kullanılarak geliştirilen test kitinin, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında üretildiği ve yurt dışına da ihraç edildiği belirtilmişti.

Şirketin geçmişte geliştirdiği ürünler ve ihracat faaliyetleri, iflas kararını daha dikkat çekici hâle getirdi. Ancak mahkeme kararının ardından diğer şirketlerin faaliyetlerinin nasıl şekilleneceğine ilişkin ayrıntılı bir bilgi bulunmuyor.

İstinaf yolu açık

Mahkemenin yayımladığı ilanda karara karşı istinaf yolunun açık olduğu bildirildi. İcra ve İflas Kanunu'nun 308/a maddesi kapsamında borçlu veya konkordato talep eden alacaklılar, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde başvuru yapabilecek. İtiraz eden diğer alacaklılar için süre, kararın ilanından itibaren başlayacak.

Bu nedenle yargı kararına karşı başvuru yapılması hâlinde sürecin sonraki aşamaları değişebilecek. Farlab'ın tasfiye işlemlerinin nasıl ilerleyeceği ve karara ilişkin herhangi bir istinaf başvurusu yapılıp yapılmayacağı ise takip edilecek gelişmeler arasında yer alıyor.

Bu haber hakkında ne düşünüyorsun?
Yorum yaz...
Yorumlar yükleniyor…