65 yaş üstüne yönelik ücretsiz ulaşım hakkında son durum ne? Dünyadaki örnekler neler?

Okuma Süresi: 2 Dakika
65 yaş üstüne yönelik ücretsiz ulaşım hakkında son durum ne? Dünyadaki örnekler neler?
Doviz.com
15.08.2023 12:13

Temmuz ayında özellikle akaryakıttaki fiyat artışları birçok ilde toplu ulaşıma zam gelmesine yol açtı. Sadece zamlarla sınırlı kalmayan uygulamalar ise iki ilde 65 yaş üstünün faydalandığı ücretsiz ulaşım hakkının kaldırılmasıyla sonuçlandı. Peki 65 yaş üstü vatandaşların diğer ülkelerdeki hakları neler?

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım Türkiye'de uygulanmaya devam ederken, geçtiğimiz günlerde alınan karar doğrultusunda ise Burdur ve Aksaray’da kaldırılmıştı.

Öte yandan, Türkiye’de 65 yaş üstü kişilere uygulanan ücretsiz ulaşım hakkı dünyanın birçok ülkesinde de uygulanıyor. 

Gazete Duvar’dan Didem Mercan’ın haberine göre ise özellikle büyük şehirlerde rastlanan uygulamalar 60 yaş üstünü kapsıyor.

Bu uygulamanın görüldüğü yerlerden biri olan İngiltere’nin başkenti Londra’da 60 yaşına geldiğinizde kişiye özelleştirilmiş Oyster Card (seyahat kartı) ile otobüs, metro ve diğer ulaşım araçlarında ücretsiz seyahat edebiliyorsunuz. Ücretsiz ulaşım hakkı İngiltere’nin diğer şehirlerinde de emeklilik yaşına bağlı olarak değişiyor.

Fransa’da 65 yaşında ve 2 bin 200 euronun altında kazananlar ise ücretsiz Nagivo Kart (seyahat kartı) ile metro, otobüs ve trenlerde seyahat edebiliyor. Yine benzer ücretsiz ve indirimli seyahat uygulamaları Fransa’nın diğer kentlerinde de mevcut bulunuyor.

Almanya’nın bazı eyaletlerinde de gönüllü ve kalıcı olarak ehliyetlerinden vazgeçen ve yetkililere iade eden 65 yaş üstü vatandaşlar ücretsiz olarak ulaşım araçlarını kullanabiliyor. Almanya’nın birçok kentinde ise 60 yaş üstü bireyler halihazırda ulaşım araçlarını indirimli kullanıyor.

Bazı batı Avrupa ülkelerinde ise hiç kimse seyahat ücreti ödemiyor. Lüksemburg, 2020'de tüm toplu taşıma araçlarında ücretleri kaldıran dünyadaki ilk Avrupa ülkesi oldu. Malta da toplu taşıma sistemini tüm sakinleri için ücretsiz hale getiren Avrupa’daki ikinci ülke oldu. Hollanda'da ise öğrenciler toplu taşımayı ücretsiz kullanabiliyor.

Asya ülkelerinde de yine benzer uygulamaları görülebiliyor. Yeni Delhi hükümeti son olarak 2019'da sadece kadınlar için ücretsiz seyahat programı başlatmıştı.

REKLAMI KAPAT X