AB'den kara parayla mücadeleye yönelik yeni adım

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB'den kara parayla mücadeleye yönelik yeni adım
Doviz.com
18.01.2024 12:28

Avrupa Birliği ülkeleri, kara para ile mücadele kapsamında daha katı kurallar üzerine anlaştı. Anlaşma kapsamında nakit ödemelere üst sınır getirilmesinin yanında kripto şirketleri ve futbol kulüplerine daha fazla denetim uygulanacak.

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu temsilcileri, kara para aklamayla mücadelede mevcut farklı ulusal yaklaşımları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmaya vardı.

Anlaşma, yeni bir AB kara para aklamayla mücadele otoritesi oluşturacak kara para aklamayla mücadele önlem paketinin bazı bölümlerini kapsıyor.

Kripto işlemlerine ek kontrol

AB dönem başkanlığını yürüten Belçika Maliye Bakanı Vincent Van Peteghem, "Bu sayede dolandırıcıların, organize suç örgütlerinin ve teröristlerin gelirlerini finansal sistem aracılığıyla meşrulaştırabilecekleri hiçbir alan kalmayacak" dedi.

AB kara para aklama ile mücadele kuralları, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının 1.000 Euro veya daha fazla değerde işlem gerçekleştiren müşterileri kontrol etmeleri ve şüpheli faaliyetleri bildirmeleri için genişletilecek. Sınır ötesi kripto varlık şirketlerine ek kontroller getirilecek.

Nakit ödemelere üst sınır

AB çapında nakit ödemeler için 10 bin euroluk üst sınır getirilerek kara para aklanması zorlaştırılacak.

Yeni kurallar kapsamındaki şirketler, 3 bin ile 10 bin euro arasında nakit işlem gerçekleştiren kişileri tespit etmek ve doğrulamak zorunda olacak.

Değerli metaller, kuyumcular ve sarraflar gibi lüks mal ticaretinin yanı sıra lüks araba, uçak ve yat satıcıları da müşterilerini kontrol etmek zorunda olacak.

Futbol kulüplerini de kapsayacak

Üye devletler 2029'dan itibaren profesyonel futbol kulüplerini ve menajerleri de bu kapsama dahil edebilecek.

Yeni kuralların yasalaşması için ise AB ülkelerinin ve parlamentonun resmi onayı gerekiyor.

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez yazdı: Kara para ve diğerleri Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, “Kara Para ve Diğerleri” başlıklı yeni köşe yazısında günlük konuşma dilinde sıklıkla karıştırılan kavramları açıkladı.
REKLAMI KAPAT X