
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ekonomi alanında en üst düzeyde temasların yürütüldüğü Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (HLED) Toplantısı, altı yıl aradan sonra 3 Nisan 2025 tarihinde Brüksel’de yeniden düzenlenecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik diyaloğu güçlendirme mekanizması, 29 Kasım 2015 tarihli Türkiye-AB Zirvesi’nde kurulmuş ve 2016, 2017 ile 2019 yıllarında üç kez toplanmıştı.
Aralık 2024’te toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde ise HLED sürecinin canlandırılmasına karar verildi ve bu karar AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde de kabul edilerek resmiyet kazandı. Bu doğrultuda, yeni dönemin ilk toplantısı Brüksel’de yarın gerçekleştirilecek.
Toplantının açılış konuşmalarını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Ekonomi ve Verimlilik Komiseri Valdis Dombrovskis ile AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos yapacak. Toplantı, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ilişkilerin yeniden ivme kazanması ve stratejik işbirliğinin derinleştirilmesi açısından önem taşıyacak.
İki ana bölümden oluşacak toplantının ilk bölümünde, tarafların makroekonomik görünümleri, rekabetçiliğin artırılmasına yönelik adımlar ve yapısal reform başlıkları masaya yatırılacak. Bu oturuma Şimşek ve Dombrovskis eş başkanlık edecek.
İkinci bölümde ise Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri, bakanlar ve komiserlerle bir araya gelerek ortak yatırım ve ticaret fırsatlarını değerlendirecek. Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Avrupa Kalkınma Konseyi Bankası gibi Avrupa merkezli finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileri de toplantılara katılım sağlayacak.
Bakan Şimşek, toplantılar sırasında AB Komiserleri Dombrovskis ve Kos ile ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. Görüşmelerde, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği ve yeni işbirliği alanları ele alınacak.

Şimşek: “AB ile çok boyutlu işbirliğine hazırız”
Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Şimşek, toplantıların altı yıl aradan sonra yeniden başlamasının ilişkilerin canlandırılması adına önemli olduğunu belirterek, “2016 yılında düzenlenen ilk toplantıya da eş başkanlık yapmış biri olarak, bu platformun yeniden hayata geçirilmesinden memnuniyet duyuyorum” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye için AB üyeliğinin stratejik hedef olduğunu vurgulayan Şimşek, ülke ihracatının yaklaşık yüzde 42’sinin AB ülkelerine yapıldığını ve Türkiye’nin AB’nin en büyük beşinci ticaret ortağı konumunda yer aldığını hatırlattı.
Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin yanı sıra kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörlerini kapsayacak yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Şimşek, “Gümrük Birliği’nin kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörlerini kapsayacak şekilde güncellenmesi, iş insanları ile öğrencilere vize kolaylığı sağlanması ve üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirilmesi, Türkiye-AB işbirliği açısından önemli fırsatlar barındırıyor. Savunmadan enerjiye, tarımdan imalat sanayisine uzanan geniş bir alanda sahip olduğumuz yetkinlik ve kabiliyetlerle AB ile daha güçlü ve çok boyutlu işbirliklerine hazırız” ifadelerini kullandı.