AB karbon sınır tarifesi üzerinde anlaşma arıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB karbon sınır tarifesi üzerinde anlaşma arıyor
Doviz.com
12.12.2022 14:54

Avrupa Birliği (AB), çelik ve çimento gibi çevreyi kirleten malların ithalatına karbondioksit sınır tarifesi uygulamak için salı günü bir araya gelecek.

AB geçtiğimiz yıl, yerli sanayinin daha zayıf çevre kurallarına sahip ülkelerde üretilen daha ucuz mallar tarafından baltalanmasını önlemek amacıyla 2026 yılından itibaren çelik, çimento, gübre, alüminyum ve elektrik ithalatına CO2 emisyon maliyeti getirilmesini öngören bir yasa teklifinde bulunmuştu.

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu'ndan müzakereciler, salı akşamı dünyada bir ilk olacak bu yasa üzerinde anlaşmaya varmayı hedefliyor.

Bir AB parlamentosu yetkilisi, anlaşma konusunda umutlu olduklarını ancak bazı konuların hala çözülemediğini ve verginin 2026'dan itibaren mi yoksa 2027'den itibaren mi uygulanacağının hala görüşüldüğünü belirtti.

Bu plan ayrıca, Avrupa'ya mal ithal eden şirketlerin, bu ürünlerde bulunan CO2 emisyonlarını kapsayacak sertifikalar satın almalarını da gerektirecek.

AB yetkilileri ise bu yasayla, üretim sırasında çevreye zarar veren firmaların AB standartlarını karşılayan şirketlere karşı üstünlük kurmasının önüne geçilmesini hedeflediklerini belirtti.

Bu vergi Çin gibi ülkelerin eleştirilerine maruz kalsa da, Brüksel AB'ninkine benzer bir CO2 değerine sahip olunması halinde ülkelerin bu vergiden muaf tutulabileceğini söyledi.

AB İklim Şefi Frans Timmermans ise eylül ayında, ABD'nin bu vergiden kaçınabileceğini söylemişti.

Ancak bu planla küresel çapta da karbondioksit salınımının düşürülmesi hedefleniyor. Bu plan ayrıca, 2030 yılına kadar AB emisyonlarını %55 oranında azaltarak iklim değişikliğinden kaçınılmasına yardımcı olmak üzere tasarlanan AB politikalarının bir parçasını oluşturuyor.

REKLAMI KAPAT X