AB Merkez Bankası Başkanı Draghi: “Enflasyon Henüz Sürüdürülebilir Bir İvme Kazanmadı”

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB Merkez Bankası Başkanı Draghi: “Enflasyon Henüz Sürüdürülebilir Bir İvme Kazanmadı”
Doviz.com
27.02.2018 09:41

AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu Ekonomi ve Para Komitesi’ne  2018 yılının ilk sunumunu yaptı. 

 

Konuşmasında Euro Bölgesi’nin enflasyon görünümü, büyüme ve enflasyon ilişkisini etkileyen önemli faktörler, ve  para politikası ile finansal piyasaların altyapısı arasındaki ilişkilere değinen Draghi, “Euro Bölgesi ekonomisinin güçlü bir ivmeye büyümesi, enflasyon görünümü konusundaki güvenimizi artırdı.  Enflasyonun %2’nin hemen altında bir seviyede istikrara kavuşması için uygulanan  para politikasını sabırla ve israrlı olarak sürdürme gerekli,”dedi.

 

Ekonomik Büyüme

Euro Bölgesi ekonomisinin, tahminlerinden daha güçlü bir ivmeyle büyümeye devam ettiğini ifade eden Draghi, AB Merkez Bankasının izlediği para politikalarının desteğiyle  bireysel tüketim ve yatırım harcamalarında sağlanan artışın Euro Bölgesi ekonomisinin 2017 yılında %2,5 büyümesinde en büyük katkıyı sağladığını sözlerine ekledi. 

 

Enflasyon

Draghi, AB Merkez Bankasının uyguladığı para politikalarının genel olarak büyüme ve enflasyona 2016 -2020 arasında %1,9 katkı sağlamış olacağını,  ancak henüz enflasyonun sürdürülebilir bir yükseliş  ivmesi kazandığına dair tatmin edici bir işaret görülmediğini  ifade etti. 

 

Yıllık enflasyonun Ocak ayında %1,3 olduğunu, ancak enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek  enflasyonun Ocak ayında %1 olarak belirlendiğini hatırlatan Draghi, “son 4 yıldır devam eden ekonomik büyümeye rağmen, baz enflasyonun düşük seyretmesinde, ekonomik krizin ardından yaşanan  ekonomik daralma ve yüksek işsizliğin yanısıra,   dış talepteki  zayıflık ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkili olduğunu, ancak bunların, hedef enflasyon  seviyesine ulaşma hızını etkilemekle birlikte,   süreklilik arz etmediğini, orta ve uzun vadede   enflasyonu etkilememesi gerektiğini,” ifade etti.

 

İstihdam Piyasası

Draghi, işsizlik oranı hızla gerilerken ücret artışlarının zayıf kaldığını, ekonomik büyümenin devamı ve  işsizliğin azalmasının ücretlerin daha hızlı artmasını sağlayacağını belirterek,  “ücret artışlarının hızlandığını gözlemlediklerini ve işsizlik oranının düşmesini beklediklerini,” ifade etti.  

 

AB Merkez Bankası Başkanı, ileriye yönelik olarak enflasyonun, para politikalarının desteğiyle  kademeli olarak yükselmesini beklediklerini, belirsizliklerin devam ettiğini,  finansal piyasalar ve döviz kurlarının orta vadeli fiyat istikrarı açısından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Dargahi konuşmasını bitirirken,  “AB Merkez Bankası’nın uyguladığı  para politikalarının Euro Bölgesi’nin ekonomisine  somut faydalar sağladığını,”  belirterek, “ileriye yönelik politikaların, sistemin zayıflıklarının azaltılması, krizlere dayanıklılığının ve büyüme potansiyelinin artırılmasına odaklanması gerektiğini, “ söyledi.

REKLAMI KAPAT X