AB Merkez Bankası Sıkı Para Politikasına Geçişin İlk Sinyallerini Verdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB Merkez Bankası Sıkı Para Politikasına Geçişin İlk Sinyallerini Verdi
Doviz.com
09.03.2018 10:09

AB Merkez Bankası yetkililerinin yıl başından  bu yana parasal genişlemenin sonlanacağına dair sinyaller vemelerine rağmen,  ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı  ticaret savaşları riski karşısında piyasalar bu toplantıdan bir söylem değişikliği çıkmasını beklemiyorlardı.    

 

Ancak, AB Merkez Bankası’nın politika açıklamasında Euro Bölgesinde ekonomik koşulların bozulması halinde ayda 30 milyar euroluk varlık alımını artırmayı garanti eden söylemin yer almadığı görüldü.  Yatırımcıları rahatlatmak için verilen bu garanti bazı AB Merkez Bankası Yetkilileri tarafından Euro Bölgesinin toparlanmaya başlaması nedeniyle biraz  aşırı bulunarak eleştiriliyordu.

 

Global ticaret savaşları ve kırılgan bir finans sistemi olasılığı karşısında bile AB Merkez Bankası ‘nın sıkı para politikasına doğru ilk adımı atmaktan çekinmemesi, bankanın, ABD ile euro Bölgesi ekonomisini zora sokacak bir ticaret sorunu yaşanacağına ihtimal vermediğine işaret ediyor. 

 

Bu açıklamayla AB Merkez Bankası,  özellikle Almanya tarafından oldukça eleştirilmesine rağmen büyümenin güçlenmesine katkıda bulunan bir politika olan parasal genişleme programını bitirme yoluna girmiş oldu. 

 

Euro Bölgesi ekonomisinin 2017 yılında yıllık bazda %2,4 büyüme kaydetmesine,   işsizlik oranının ise  yıl sonuna kadar son 10 yılı en düşük sevyesi olan %8’e gerilemesinin beklenmesine rağmen Euro Bölgesinde enflasyon geçen ay AB Merkez bankasının %2 olan enflasyon hedefinden oranından oldukça geride kalarak % 1,2’ye düşüt. AB Merkez Bankası ekonomistleri gelecek yıl için enflasyon tahminlerini %1,5’tan %1,4’e düşürdüler  2020 ise  %1,7’ye yükselmesini bekliyorlar.

REKLAMI KAPAT X