AB ve Japonya Çelik ve Alüminyumdan Alınan  Gümrük Vergisinden Muaf Olmak İçin  ABD ile Görüşmelere Başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB ve Japonya Çelik ve Alüminyumdan Alınan  Gümrük Vergisinden Muaf Olmak İçin  ABD ile Görüşmelere Başladı
Doviz.com
12.03.2018 09:45

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmstrom ve Japon mevkidaşı Hiroshige Seko ile Cumartesi günü Brüksel’de görüştü.

 

Wall Street Journal’ın haberine göre toplantıda, AB ve Japonya heyetleri, ABD’nin önümüzdeki hafta uygulamaya başlayacağı gümrük vergileri ile ilgili endişelerini  dile getirerek ABD’nin yakın ticaret ve güvenlik müttefikleri olarak bu vergilerden muaf tutulmaları gerektiğini ifade ettiler.

 

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan AB temsilcisi Ms. Malmstrom,  ABD temsilcisine çelik ve alüminyuma getirilen gümrük vergilerinin ciddi bir sorun olduğunu ifade ettiğini ancak ABD’nin muafiyetle ilgili net bir planı olmadığı için görüşmelerin gelecek hafta devam edeceğini söyledi. 

 

AB yetkilileri görüşmenin olumlu geçtiğin belirtirken,  Başkan Trump görüşmeden sonra attığı tweette  ““Avrupa Birliği, ABD’yi ticarette adil davranmayan harika ülkeler, çelik ve alüminyuma getirilen gümrük vergisinden şikayet ediyorlar.  Eğer onlar ABD mallarına uyguladıkları korkunç vergileri kaldırırsa biz de bizimkileri kaldırırız. Büyük Açık.  Kaldırmazlarsa  otomobillere de vergi koyarız.   Adil!” dedi.

 

Toplantıya katılan AB yetkilileri çelik  ve alüminyuma getirilen gümrük vergilerinden muaf olmak için ABD ile bir pazarlığa girmeyeceklerini, Brüksel’in bu hamleye aynen karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti.

 

Brüksel’deki görüşmeye katılan Japonya heyeti temsilcisi ise gümrük vergileri konusundaki görüşlerini açıkça ifade ettiğini,  bundan karşılıklı ticaretin zarar göreceğini vurguladığını, ABD temsilcisi Lighthizer’ın  ise Japonya’nın muaf tutulup tutulmayacağı konusunda net bir bilgi vermediğini belirtti. 

 

Başkan Trump’ın Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ye twitterdan “Japonya  ABD ile daha iyi ticarete açılırsa her şey yoluna girer,” mesajını göndermesi Japonya’nın gümrük vergisinden muaf tutulma şansının yüksek olduğu şeklinde yorumlandı.

 

AB heyeti,  ABD temsilcisi Lighthizer’ın ABD’nin muafiyet ile ilgili öne sürdüğü şartlar  konusunda bir bilgi vermediğini belirtti.   

 

AB, bu görüşmelerin sonunda, ABD, AB ve Japonya arasında, aşırı kapasite, subvansiyon, ticareti bozan uygulamalar gibi adil olmayan ticarete karşı mücadeleyi öngören üçlü bir anlaşma imzalanmasınını umuyor.  

REKLAMI KAPAT X