ABD Aralık Ayı Tüketici Hissiyatı Endeksi Beklenenden Düşük Geldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Aralık Ayı Tüketici Hissiyatı Endeksi Beklenenden Düşük Geldi
Doviz.com
10.12.2017 15:47

Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları Merkezi’nin Cuma günü yayımladığı Aralık ayı tüketici hissiyatı raporuna göre ABD Aralık ayı Tüketici Hissiyatı endeksi bir önceki aya göre %1.7 gerileyerek 96.8’e düştü. Ekonomistlerin beklentisi endeksin 99.2 puana yükseleceği yönündeydi.  Ekim ayında 100.7 puana yükselerek  2004’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşan endeks, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %1.4 geriledi.  

Rapora göre Aralık ayı Mevcut Durum endeksi bir önceki aya göre %2.1 artışla 115.9 puana yükseldi.  Beklenti endeksin 115.5 puana yükseleceği yönündeydi.  Endeks Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %3.6 yükseldi.

Aralık ayı Tüketici Beklentileri endeksi bir önceki aya göre %4.8 gerileyerek 84.6 puana düştü. Beklenti endeksin 90.6 puana  yükseleceği yönündeydi. Endeks Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayında göre %5.5 geriledi. 

Tüketici Araştırmaları Merkezi’nin baş ekonomisti Richard Curtin raporda, “tüketici hissiyatının son iki aydır gerilemesine rağmen  iyi bir seviyede seyrettiğini,  bunun da ekonomiyle ilgili uzun dönemli beklentilerden kaynaklandığını,” belirterek, “tüketicilerin, düşük işsizlik oranı ve istikrarlı ekonomik büyüme ile ilgili iyimser olmaya devam ettiklerini,  mevcut ekonomik durumun iyileştiğini düşündüklerini,  Aralık ayı anketinde en önemli farkın daha yüksek gelir beklentisi olduğunu ve 2018’de enflasyon beklentisinin yükselmesi” olduğunun altını çiziyor. 

Cuma günü açıklanan rapora göre, Aralık ayında tüketicilerin 5 -10 yıl sonrası için enflasyon beklentisi bir önceki aya göre %0.1 artarak  %2.5 ‘e yükselirken,  2018 yılı için enflasyon beklentileri ise  bir önceki aya göre %0.3 artarak %2.8’e yükseldi. 

Cuma günü yayımlanan endeks verileri ilk değerlendirme sonuçları olup, kesin veriler 22 Aralıkta  açıklanacaktır.

REKLAMI KAPAT X