ABD bankaları en zorlu iş piyasalarından biriyle karşı karşıya

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD bankaları en zorlu iş piyasalarından biriyle karşı karşıya
Doviz.com
16.06.2023 11:21

ABD bankaları istihdamda zorlu günler yaşarken; JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley ve Citi gibi Wall Street'e hakim olan büyük bankaların işten çıkarmalarının 11 bini aşması bekleniyor.

Wall Street, pandemi dönemindeki işe alım furyasının ardından finansal krizden bu yana en kötü işe alım piyasasıyla mücadele ederken, bu yıl ABD'nin en büyük bankalarında işten çıkarmaların 11.000'i aşabileceği tahmin ediliyor.

Citigroup ise bu hafta önemli işten çıkarma kararı alan son büyük ABD bankası olmuştu. Buna göre banka, yatırımcılara ikinci çeyreğin sonuna kadar çoğu yatırım bankacılığı departmanında olmak üzere 5 bin kişiyi işten çıkarmayı tamamlamayı planladığını duyurdu.

Citi’den önce ise Goldman Sachs ve Morgan Stanley'de küçülme planlarını açıklamıştı.

İşten çıkarmalar ise yöneticilerin Covid-19 sonrasında ekonominin toparlanmasıyla başlayan işe alım çılgınlığını çözmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

Bankalar, evden çalışmanın geleneksel iş yapma yöntemlerini zorladığı bir dönemde anlaşma ve ticaret patlamasıyla başa çıkmak için personel sayılarını önemli ölçüde artırdı.

“En zorlu iş piyasalarından biri”

Financial Times’a konuşan işe alım şirketi Michael Page Bankacılık ve Finansal Hizmetler Genel Müdürü Max Kemnitzer ise "Bu muhtemelen 2008 mali krizinden bu yana gördüğümüz en zorlu iş piyasalarından biri" dedi.

Kemnitzer ayrıca “Açılan iş sayısı, özgeçmişlerin mülakata dönüşmesi ve mülakatların teklife dönüşmesi gibi ölçütlere baktığınızda, bu rakamlar uzun zamandır gördüğümüz en durgun rakamlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Pandemi sırasında ve sonrasında sıkışık bir iş gücü piyasasının olması şirketleri mevcut personele cömert davranmaya iterken, yetenek savaşı korkusu da şirketlerin agresif bir işe alım politikası izlemesine yol açmıştı.

Ancak şu ana kadar önemli miktarda personel azaltımı kararını duyuran tek banka, personel sayısının yüzde 6,4 azalarak 45.400'e düştüğü Goldman oldu.

Morgan Stanley'nin personel sayısı hafif bir düşüşle 82,266'ya gerilerken, Citi'de bu rakam sabit kaldı. JPMorgan ise büyük ölçekli işten çıkarma açıklamadı.

İLGİLİ HABER EY, çalışanlarının %5’ini işten çıkarmaya hazırlanıyor Danışmanlık şirketi Ernst&Young, ABD'deki çalışanların yüzde 5'ini işten çıkaracağını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X