ABD Başkanı Biden milyarderler için yüzde 25 vergi önerecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Başkanı Biden milyarderler için yüzde 25 vergi önerecek
Doviz.com
07.03.2024 16:33

ABD Başkanı Joe Biden, seçimler öncesinde ekonomi politikaları konusunda elini güçlendirmeye çalışıyor. Buna göre Biden’ın milyarderlere yüzde 25 vergi getirilmesi ve minimum kurumlar vergisi oranını yüzde 15’ten 21’e çıkarmayı öneren bir plan açıklaması bekleniyor.

Joe Biden yönetimi, ABD'nin rekor düzeydeki ulusal borcunu azaltma ve kasım ayındaki seçimler öncesinde anketlerde başkanı öne geçirme planının bir parçası olarak kapsamlı vergi artışlarıyla milyarderleri ve şirketleri hedef alacak.

Financial Times'ın haberine göre Biden, asgari kurumlar vergisinin yüzde 15'ten yüzde 21'e çıkarılmasını ve milyarderler için yüzde 25'lik bir vergi getirilmesini önerecek.

Planlar, ABD'nin rekor düzeydeki ulusal borcunu gelecek on yıl içinde 3 trilyon dolar azaltmayı amaçlıyor. Bağımsız mali gözlem kuruluşu Kongre Bütçe Ofisi'ne göre ülkenin borcu 2023 yılı sonunda 26,2 trilyon dolara ulaştı. Kongre'den geçme olasılığı düşük olan ancak Biden'ın gündemini Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ınkinden ayırmayı amaçlayan öneriler ise seçmenlerin çoğunun Başkan'ın ekonomi konusundaki adımları karşısında ikna olmadığı bir döneme denk geliyor.

Ekonomi politikalarını beğenmiyorlar

FT-Michigan Ross tarafından geçen ay yapılan bir ankete göre, seçmenlerin yüzde 60'ı Biden'ın ekonomi yönetimini onaylamadığını söylerken, yüzde 49'u da 2019'da göreve geldiğinden bu yana mali açıdan daha kötü durumda olduklarını belirtiyor. Biden'ın yıllık Birliğin Durumu konuşması, 81 yaşındaki başkanın şüpheci seçmenleri ikinci bir dönem daha yönetme görevine hazır olduğuna ikna etmesi için kritik bir fırsat.

Biden'ın asgari kurumlar vergisini artırma önerisi, ankete katılan seçmenlerin yüzde 58'inin büyük işletmelerin fiyatları yükseltmek için yüksek enflasyondan faydalandığını söylediği, buna karşılık hayat pahalılığındaki artıştan Demokratların politikalarını sorumlu tutanların oranının yüzde 36 olduğu bir araştırma sonrasına denk geldi.

Ekonomistler hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin mali planları konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladı. CBO, 2024 yılı sonunda gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 99'u olan kamu borcunun 2034 yılı sonunda GSYH'nin yüzde 116'sına yükseleceği uyarısında bulundu. Bu şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviye olacak. Biden geçtiğimiz birkaç yıl içinde birçok kez milyarderler vergisi getirilmesini önerdi. Ayrıca geçmişte en yüksek kurumlar vergisi oranını yüze 21'den yüzde 28'e çıkaracağını da dile getirmişti.

REKLAMI KAPAT X