ABD Başkanı Trump'tan İran'a ekonomik savaş ilanı

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD Başkanı Trump'tan İran'a ekonomik savaş ilanı
Doviz.com
20 Ağustos 2026 07:57

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a karşı eşi benzeri görülmemiş ölçekte bir ekonomik operasyon ilan ettiğini açıkladı. Trump, İran'a finans kuruluşları, şirketler, havalimanları veya devlet kurumları üzerinden destek sağlayan ülkelerin de ağır ekonomik sonuçlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran'a bir anlaşma yapma fırsatını kendisinden başka kimsenin vermediğini savundu.

İran'ın bu fırsatı değerlendiremediğini kaydeden Trump, "Bu nedenle bugün, herhangi bir ülkeye karşı şimdiye kadar uygulanmış en ezici ekonomik operasyonu ilan ediyorum. Bu, eşi benzeri görülmemiş ölçekte ekonomik savaş ve izolasyon olacak." ifadelerini kullandı.

Destek veren ülkelere uyarı

İran donanmasının yok edildiğini, hava kuvvetlerinin imha edildiğini, askeri fabrikalarının enkaz halinde olduğunu, para biriminin değersiz ve ülkenin pamuk ipliğine bağlı durumda olduğunu öne süren Trump, "Bugün ayrıca, finans kuruluşlarının, şirketlerin, havalimanlarının veya devlet kurumlarının İran'a herhangi bir tür can simidi sağlamasına izin veren herhangi bir ülkenin de muazzam ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalacağını ilan ediyorum. Petrol kaçakçılığı, swap hatları, nakit transferleri, döviz büroları, gemi sicilleri, paravan şirketler, bunların hepsinin derhal sonlandırılması gerekiyor." dedi.

İran tehdidini izole etmek ve yenilgiye uğratmak için tüm müttefiklerin ABD'nin yanında durması gerektiğini belirten Trump, İran'ın köşeye sıkıştığını ve bu tarihi önlemlerin ülkenin "dünya genelinde terör yayma kabiliyetlerini" felce uğratacağını söyledi.

İLGİLİ HABER Trump: İran ile görüşme yapılmıyor, Hürmüz açık İran ile yürütülen veya planlanan herhangi bir görüşme olmadığını bildiren ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nın açık olduğunu ve su mayınlarının temizlendiğini söyledi.