ABD Borsaları Sarsıldı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Borsaları Sarsıldı!
Doviz.com
02.03.2018 14:38

Perşembe günü piyasaların açılışında beklenenden iyi gelen makroeonomik ekonomik veriler ABD’de piyasalarına ve yatırımcılara güven verdi.  ISM (Tedarik Yönetimi Enstitüsü) imalat endeksinin son 13 yılın en yüksek seviyesine yükselmesi endeksleri yukarı taşıdı.    Ancak,  endekslerdeki yükseliş kısa sürdü. Fed Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi Finans ve Para Komitesi’ne yaptığı sunumun ikinci bölümünde, Salı günü Temsilciler Meclisi’nde yaptığı yorumları yumuşatmak gayretiyle ekonominin aşırı ısınmadığını vurgulaması ve ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulayacağı haberlerinin piyasalara belirsizlik mesajı vermesi sonucu endeksler  günü kayıpla bitirdi.  

 

Dow Jones Sanayi Ortalaması endeksi DJIA, Perşembe günü hızlı düşüşle kapandı.  Gümrük vergisi haberinden en çok United Technologies ve  Boeing gibi Dow Jones endeksine dahil dev sanayi şirketleri etkilenerek ve günü %3,5 civarında kayıplarla kapattılar.    Endeks gün içinde %2,3 veya 587 puan geriledikten sonra kısmen toparlanarak %1,68 veya 420,22 puan kayıpla 24,608,98 puandan kapandı.   S&P 500 %1,33 veya 36,16 kayıpla  2,677,67 puandan  ve Nasdaq Kompozit endeksi de %1,27 veya 92 puan kayıpla  7,180,56 puandan kapandı.   

 

DJIA, Şubat ayında %4,3  ile son 2 yılın en büyük aylık gerilemesini kaydetmiş oldu.  Endeksin 12 aylık performansı da %20’ye geriledi.   Yılbaşından bu yana,  Dow  %0.5 gerileme kaydederken, S&P 500 % 0.2 ve Nasdaq %4 yükseliş kaydedetti. 

 

Perşembe günü Beyaz Saray’da toplanan büyük çelik ve alünimyum sanayinin kuruluşlarının yöneticlerine hitaben yaptığı konuşmada Başkan Trump’ın "çelik sanayimizi yeniden kuracağız ve alüminyum sanayimizi yeniden kuracağız," sözleri ticaret savaşları ve korumacı politikaların ABD şirketlerine zarar vereceği  endişelerini uyandırdı ve yatırımcıları huzursuz etti.  Trump gelecek hafta ABD’nin bu ürünlerin fiyatlarına uygulanacak gümrük vergi oranlarının açıklanacağını, çelik için %25 ve alüminyum için %10  gümrük vergisi konabileceğini belirtti.

 

Bir gün önce %2,91’den %2,80’e gerileyerek so 6 ayın büyük getiri düşüşünü kaydeden %10 yıl vadeli ABD devlet tahvillerinin getirisi %0,13 yükseldi.

 

Analistler, ithalatta gümrük duvarları uygulamasının iç piyasada mal ve hizmet fiyatlarını yükselteceği ve diğer ülkelerin de ABD malları için karşılıkta bulunması halinde enflasyon ve belirsizliğin artacağı görüşünde birleşiyorar. 

Etiketler: endeks
REKLAMI KAPAT X