ABD Borsaları Zor Haftayı Kayıpla Kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Borsaları Zor Haftayı Kayıpla Kapattı
Doviz.com
26.03.2018 09:53

ABD borsaları çalkantılarla dolu zor bir hafta geçirdi.  Özellikle Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ticaret savaşları endişelerinden fazlasıyla etkilenirken, Nasdaq bileşik endeksi de Facebook ile ilgili gelişmelerin neden olduğu  teknoloji hisselerindeki düşüşle sarsıldı.  Bu hafta Wall Street’te tüm temel endeksler son 2 yılın en kötü performasını sergilediler. 

 

Çin’den ithal edilen ürünlere gelen gümrük vergileri piyasalarda endişelere neden olurken,   Trump’ın gelecek haftalarda bu hamlelerini gölgede bırakacak yeni karar açıklayacağına ilişkin  tedirginlik giderek artıyor.

 

Dow Jones Cuma günü  %1.46  veya 351 puan kayıpla kapanırken, endeks haftalık bazda %5.42 veya 1.353 puan geriledi.   S&P 500 endeksi Cuma günü %2,10 veya 55,43 puan kayıpla kapattı.    Endeks haftayı %5,9 veya 163,75 puan kayıpla kapattı.   NASDAQ bileşik endeksi ise günü %2,43 veya 174,01 puan, haftayı ise %6,5 veya 489,30 puan kayıpla kapattı.

 

Facebook’la gerileyen teknoloji sektörü, Çin’in ABD teknoloji ürünleri gümrük vergisine tabii tutabileceği endişesiyle baskı altında.    Cambridge Analytics firmasının Facebook kullanıcı profillerini izinsiz kullanmasına izin veren Facebook’un hisseleri %20 değer kaybetti.

 

Riskten kaçan yatırımcılar güvenli liman olarak ABD hazine tahvilleri ve Japon yenine  yöneldi. 

Çarşamba günü faizleri 25 baz puan artırdığını açıklayan Fed’in, bu yıl sadece 3 kez faiz artışı öngörmesi ABD dolarının hafif gerilemesine yol açtı.  Haftalık bazda dolar /yen paritesi %1,30 gerilerken, euro/ dolar %0,51 ve sterlin /dolar  paritesi ise %1,36 yükseldi. 

 

Trump yönetimi bu hamlelerle  hem Çin’e baskı uygulayarak ticaret yöntemlerini değiştirmesini sağlamayı hem de  Çin’in uluslararası arenadaki  ticaret yöntemlerinden şikayetçi olan ülkeleri yanına çekerek bir cephe oluşturmayı hedefliyor.  Trump, Çin ile gerilimi artırırken diğer ülkelere karşı yumuşama yoluna gidiyor.   Çelik ve alümünyum üzerindeki gümrük vergilerinden muafiyet için AB, Avustralya,  Güney Kore Kanada ve Meksika ile ile görüşmeler yapıyor. 

 

Asıl soru Çin’ın ABD’nın bu hamlelerine nasıl karşılık vereceği.  Çin yönetiminin karşılık vermek için tüm gerekli önlemleri alacağını ifade etmesine rağmen Çin’in ABD ile uzlaşma yoluna gitmesi bekleniyor.  Çin, ABD’ye cevaben, Trump ile anlaşma sağlanamadığı takdirde,  128 ABD ürününe gümrük vergisine tabi tutacağını ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları uyarınca yasal yollara başvuracağını açıkladı.

 

Yatırımcıların  önümüzdeki hafta izleyecekleri önemli makroekonomik veriler arasında, Euro Bölgesi,  İngiltere ve ABD’de 2017 büyüme verileri,  ABD’de Şubat ayı Kişisel Tüketim Harcamaları verileri  ve çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları enflasyon oranı bulunuyor. 

Etiketler: abd
REKLAMI KAPAT X