ABD’de borçlarını ödemekte zorlananlara karşı bankalar önlem alıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD’de borçlarını ödemekte zorlananlara karşı bankalar önlem alıyor
Doviz.com
21.10.2024 16:21

Amerikalı tüketicilerin kredi kartı, otomobil ticari gayrimenkul borçlarını ödemekte zorlanması sonrasında ABD bankaları olası kredi kayıplarına hazırlık amacıyla rezervlerini artırdı.

ABD bankaları, borç tahsil etmekte zorlandıkça önlem almaya başladı.

Fed'in verilerine göre, kredi kartı, otomobil ve ticari gayrimenkul kredilerindeki vadesi geçmiş borç oranları pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı.

Bankaların tahsil edemedikleri borçları zarar olarak kaydetme oranı da arttı. Bu üç kredi türünden ikisi için zarar yazma oranı, son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Business Insider’a konuşan sektör yetkilileri, büyük bankaların bu durumun artmaya devam edeceğini öngörerek hazırlık yaptığını belirtiyor. ABD bankaları, olası kredi kayıplarını karşılamak için son yıllarda rezervlerini artırarak nakit ayırmaya başladı.

Bankaların kredi seviyeleri arttıkça rezervlerini artırmaları alışıldık bir durum olsa da Wells Fargo, Bank of America, JPMorgan ve Citigroup gibi bankalarda rezervlerin toplam krediler içindeki payı artmaya başladı.

Haziran 2022’den bu yana Wells Fargo’nun rezervleri yaklaşık 1,8 milyar dolar, Bank of America’nın rezervleri ise 2,4 milyar dolar arttı. Ancak, bu firmaların mevcut nakit rezervleri, Büyük Buhran dönemine kıyasla hala daha düşük seviyelerde.

ABD'nin borç sıkıntısı büyüyor

New York Fed'in yaptığı bir araştırmaya göre, her ay yaklaşık 1.300 Amerikalı, önümüzdeki üç ayda asgari borç ödemelerini yapamama ihtimali olduğunu söylüyor. Pandemi dönemi dışında, Amerikalılar 2017’den bu yana bu kadar karamsar olmamıştı.

Kredi kartı ve otomobil borçlarını geri ödemekte zorlanan tüketiciler, son aylarda düşüşe geçen enflasyon ve faiz oranlarının hala bütçeleri üzerindeki etkisini hissettiğini gösteriyor. Ticari gayrimenkul borçlarını geri ödemekte zorlanan işletmeler ise yüksek faiz oranları ve uzaktan çalışmanın etkilerinden olumsuz etkileniyor.

Otomobil kredisi temerrüt oranları arttı

26 Eylül'de yayımlanan Fed raporuna göre, otomobil kredisi temerrüt oranları pandemi öncesi seviyelerin çok üzerine çıktı. Edmunds’un 15 Ekim’de yayımladığı bir rapor, giderek daha fazla Amerikalı’nın arabalarının değerinden daha fazla borçlandığını ortaya koydu. Bu durumda, bir banka aracı geri almak zorunda kaldığında, aracın değeri krediyi karşılamıyor ve banka zarar ediyor.

Ticari gayrimenkul kredisi olan bazı işletmeler de borçlarını geri ödemekte zorlanıyor. Ofislerdeki yüksek boşluk oranları ve yüksek faiz oranları, ticari gayrimenkul borçlarının geri ödenmesini zorlaştırıyor. Birçok işletme, kredilerini çok daha yüksek faiz oranlarıyla yeniden yapılandırmak zorunda kalıyor.

Öte yandan uzmanlara göre, şu anda bir borç krizi tehlikesi yok. Vadesi geçmiş ve zarar yazılan borçların oranı, pandemi sonrası seviyelerle uyumlu seyrediyor. Ancak, ekonomi yavaşlar ve işsizlik oranı artarsa, temerrütlerdeki artış daha büyük bir sorun haline gelebilir.

Wells Fargo CEO’su Charles Scharf, bankanın kredi portföyünde henüz büyük bir temerrüt artışı gözlemlemediğini, ancak düşük varlık ve mevduat seviyelerine sahip bazı müşterilerde mali sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Bankacılık sektörü yöneticileri, genel olarak ekonominin sağlam olduğunu söylese de yüksek fiyatlar ve faiz oranlarının tüketiciler üzerinde baskı yarattığını kabul ediyor.

İLGİLİ HABER ABD tarihinin üçüncü en büyük bütçe açığı ABD federal hükümetinin bütçe açığı, 2024 mali yılında geçen yıla kıyasla yüzde 8 artarak 1,8 trilyon dolara yükseldi.
REKLAMI KAPAT X