ABD'de büyüme tahminleri aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'de büyüme tahminleri aştı
Doviz.com
25.07.2024 15:30

ABD ekonomisi, 2024'ün ikinci çeyreğinde tahminlerin üzerinde büyüdü.

Küresel piyasaların yakından takip ettiği ABD'de öncü büyüme rakamları açıklandı.

Buna göre ABD Ticaret Bakanlığı, ilk okuma sonuçlarına göre ekonominin 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 büyüdüğünü duyurdu.

Bu döneme ilişkin beklenti, büyümenin yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. ABD ekonomisi ilk çeyrekte ise nihai sonuçlara göre yüzde 1,4 büyüme kaydetmişti.

Büyüme ile birlikte açıklanan yurt içi satın alma fiyat endeksi ikinci çeyrekte yüzde 2,3 artarken, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de yüzde 2,9 yükseldi. Çekirdek PCE'nin yüzde 2,7 yükselmesi bekleniyordu.

Büyüme rakamları doları nasıl etkiler?

Commerzbank analisti Ulrich Leuchtmann, veriye ilişkin bugün yaptığı açıklamada, ABD’de ikinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla verisinin beklentilerin altında kalması halinde doların düşebileceğini ve ülkenin büyüme avantajı nedeniyle para birimini tercih edenlerin hayal kırıklığına uğrayabileceğini söylemişti.

Commerzbank, güçlü ABD büyümesinin ise Fed'in daha uzun süre daha kısıtlayıcı politika izlemesine izin verdiği anlamına geleceğini belirterek, bu gelişmenin dolar için olumlu olacağını ve ABD'deki yatırımları özellikle karlı hale getireceğini ifade etmişti.

Piyasalar nasıl tepki verdi?

Kritik veri sonrası 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirileri de ilk tepki olarak 4 baz puan artış kaydetti.

Tahvil getirilerinin ortasında dolar endeksi ise veriden önce 103,96 seviyesinden işlem görürken verinin ardından 104,19 seviyesine çıktı.

Veri öncesinde 2375 dolardan işlem gören ons altın ise tahminleri aşan büyüme rakamları sonrasında ilk tepki olarak 2365 dolara kadar geriledi.

REKLAMI KAPAT X