ABD'de büyüme üçüncü çeyrekte beklentileri aştı

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD'de büyüme üçüncü çeyrekte beklentileri aştı
Doviz.com
22.12.2022 16:30

ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetti.

Ticaret Bakanlığı, ABD'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 3,2 artış gösterdiğini açıkladı.

Piyasaların beklentisi ise büyümenin yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Ülkenin GSYH verisine ilişkin ekim ayında yayımlanan öncü verilerde ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,6, kasım ayında yayımlanan ikinci tahminlerde de yüzde 2,9 büyüdüğü kaydedilmişti.

ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6 ve ikinci çeyreğinde yüzde 0,6 küçülmüştü. Art arda iki çeyrekte yaşanan daralma, resesyon endişelerini artırmıştı.

Üçüncü çeyrekte ABD ekonomisindeki büyümede; ihracat, tüketici harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ile eyalet ve yerel yönetim harcamalarındaki artışlar etkili oldu. Aynı dönemde konut sabit yatırımlar ve özel stok yatırımlarında ise azalış kaydedildi. İthalat da bu dönemde azaldı.

Üçüncü çeyreğe ait nihai verilerde, tüketici harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlar yukarı yönlü revize edilirken, özel stok yatırımları verisinde aşağı yönlü revizyona gidildi.

Yılın üçüncü çeyreğine ait kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 4,3'te sabit kaldı.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 4,6'dan 4,7'ye çıkarıldı.

Etiketler: abd GSYİH
REKLAMI KAPAT X