ABD'de enflasyon beklentisi 2 yılın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'de enflasyon beklentisi 2 yılın en düşük seviyesinde
Doviz.com
12.12.2023 11:08

Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi kasım ayında yüzde 3,4 ile Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, kasım ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Yaklaşık bin 300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi kasımda 0,2 puan azalışla yüzde 3,4'e düştü. Böylece kısa vadeli enflasyon beklentisi Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi aynı dönemde değişim göstermeyerek yüzde 3'te, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi de yüzde 2,7 seviyesinde kaldı.

Hanehalkı harcamalarındaki artışa ilişkin beklenti kasımda 0,1 puan azalarak yüzde 5,2'ye indi. Hanehalkı gelirindeki artışa ilişkin beklenti ise kasımda değişmeyerek yüzde 3,1 seviyesinde kaldı.

Bu dönemde maliyetlerdeki artışa ilişkin beklentiler ise benzin için 0,5 puan azalışla yüzde 4,5'e, üniversite eğitimi için 0,2 puan azalarak yüzde 5,8'e, kira için 1,1 puan azalışla yüzde 8'e ve gıda için 0,3 puan azalarak yüzde 5,3'e indi. Sağlık maliyetlerindeki artışa ilişkin beklenti ise yatay bir seyir izleyerek yüzde 9,1 oldu.

ABD'de kasım ayı enflasyonu bugün açıklanacak

ABD'de geçen ay açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmişti.

Ülkede bugün açıklanacak kasım ayı enflasyonuna ilişkin beklenti ise aylık bazda değişim göstermemesi ve yıllık yüzde 3,1 olması yönünde.

REKLAMI KAPAT X