ABD'de enflasyon düşen gaz fiyatlarına rağmen ağustosta artış gösterdi

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD'de enflasyon düşen gaz fiyatlarına rağmen ağustosta artış gösterdi
Doviz.com
13.09.2022 15:40

ABD'de enflasyon (TÜFE), ağustosta aylık yüzde 0,1 arttı, yıllık bazda ise yüzde 8,3 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

Enflasyon, gaz fiyatlarındaki keskin düşüşe rağmen Ağustos'ta %0,1 arttı.

Geniş bir mal ve hizmet yelpazesini izleyen tüketici fiyat endeksi, ay için %0,1 ve geçen yıla göre %8,3 arttı. Değişken gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda, TÜFE Temmuz ayına göre %0,6 ve 2021'in aynı ayına göre %6,3 arttı.

Dow Jones tahminlerine göre ekonomistler manşet enflasyonun %0,1 düşmesini ve çekirdek enflasyonun %0,3 artmasını bekliyordu. 

Enerji maliyetlerindeki düşüşün hizmetler ve diğer harcama kategorilerindeki artışları tam olarak dengeleyememesi ve Fed'in bu ay daha büyük bir faiz oranı artışı yapması için baskıyı sürdürmesi nedeniyle ABD'de tüketici fiyatlarının büyüme hızı ağustos'ta beklenmedik bir şekilde yükseldi.

Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından salı günü yayınlanan tüketici fiyat endeksi, ekonomistlerin yüzde 0.1 düşüş ve Temmuz ayında kaydedilen duraklamadan hızlanma beklentilerinin üzerinde ağustos ayında yüzde 0.1 arttı.

Yıllık bazda, manşet enflasyon temmuz'daki yüzde 8,5'ten yüzde 8,1'e geriledi, ancak yine de kırk yılın en yüksek seviyesine yakın.

REKLAMI KAPAT X