ABD’de Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi Ocak Ayında Gerilemeye Devam Etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de Hizmet Satın Alma Müdürleri  Endeksi Ocak Ayında Gerilemeye Devam Etti
Doviz.com
06.02.2018 10:14

Ekonomik araştırma kuruluşu IHS Markit’in Pazartesi günü yayımladığı  ABD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi kesin verilerine göre ABD’de hizmet sektörü faaliyetleri son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.   IHS Markit’in 12-26 Ocak tarihlerinde derlenen verilere dayanarak belirlediği araştırma sonuçlarına göre ABD Hizmet sektörü faaliyetlerinde (mevsimsel etkilere göre ayarlanmış) güçlü bir artış  gözlenmesine rağmen artış oranı üç aydır gerilemeye devam ederek  son 9 ayın en düşük değerine ulaştı. 

IHS Markit ABD Hizmet Sektörü Faaliyet Endeksi Ocak ayında,  53.3’e gerileyerek  53,9 olan beklentinin altında kaldı. Endeks Aralık ayında 53,7 olarak hesaplanmıştı. 

IHS Markit ABD Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi ise Ocak ayında 53,8’e geriledi.  Endeks bir önceki ay 54.1 olarak belirlenmişti. 

İmalat sektörü daha hızlı büyümesine rağmen, hizmet sektöründeki yavaşlama bileşik endekse yansıdı.   Bileşik endeks, IHS Markit ABD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi ile IHS Markit ABD İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi verilerinin birleştirilmesinden oluşuyor.   

IHS Markit Baş ekonomisti Chris Williamson, Satın alma Müdürleri Endeksi sonuçlarını yorumlarken,  “hizmet sektöründeki yavaşlamanın hayal kırıklığı yarattığını, ancak Ocak ayında imalat sektörünün büyümesindeki hızlanmanın  bu yavaşlamayı kısmen telafi ettiğini,” belirterek, “iki sektörün Satın Alma Müdürleri Endeksi verileri birleştirildiğinde, ABD ekonomisinin 2018’in ilk çeyreğinin ilk ayında,  yıllık bazda, %2-2,5 gibi makul ve güçlü bir bir hızda büyüdüğüne işaret ettiğine, araştırma verilerinin aslında ekonomik büyüme hızının daha sonraki aylarda artabileceğine işaret ettiğini,” vurguladı.    Williamson ayrıca, “Ocak ayında her iki sektörde de yeni siparişlerde çok hızlı artış olduğunu, talepteki bu artışın istihdam verilerinin güçlü gelmesinde kilit rol oynadığını,” ifade etti. 

REKLAMI KAPAT X