
ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi tarafından açıklanan mart ayı imalat endeksi, eksi 20 seviyesine gerileyerek piyasa beklentilerinin oldukça altında kaldı.
New York Fed’in imalat sektöründeki firmalarla gerçekleştirdiği anket sonuçlarına dayanan rapora göre endeks mart ayında 25,7 puan düşüş göstererek eksi 20 seviyesine geriledi.
Piyasa beklentileri, endeksin eksi 1,9 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi. Şubat ayında ise endeks 5,7 seviyesinde bulunuyordu.
Raporda, sektördeki daralmayı destekleyen diğer göstergeler de dikkat çekti.
Yeni sipariş endeksi mart ayında 26,3 puan gerileyerek eksi 14,9’a düşerken, sevkiyat endeksi ise 22,7 puanlık azalışla eksi 8,5 seviyesine indi. Veriler ise imalat sektöründe talep ve üretim faaliyetlerinin zayıfladığına işaret etti.
Önümüzdeki altı aya dair sektördeki beklentilere bakıldığında iyimserlik endeksi de 9,5 puan azalarak 12,7 seviyesine geriledi. Bu düşüş ise üreticilerin geleceğe yönelik güveninde belirgin bir zayıflama olduğunu ortaya koydu.
