ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklentileri aştı

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklentileri aştı
Doviz.com
24.02.2023 16:34

Fed'in takip ettiği enflasyon göstergesi, beklentileri aşarak ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğine işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ocak 2023'e ait kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.

Buna göre, Fed'in yakından takip ettiği çekirdek PCE ise ocakta yıllık bazda yüzde 4,7 arttı. Bu veriye ilişkin piyasa beklenti ise yüzde 4,3 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise ocak ayında aylık bazda yüzde 0,6 artarken, yıllık yüzde 5,4 yükseliş kaydetti.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi geçen yıl aralık ayında ise aylık bazda yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 5 yükselmişti. Bu veriler son okumayla birlikte aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 5,2 olarak revize edildi. 

Ülkede kişisel gelirlerin ise ocak ayında yüzde 0,6 ile yüzde 1'lik artış beklentisinin altında kaldığı, kişisel giderlerin ise yüzde 1,8 ile yüzde 1,3 olan beklentiyi aştığı görüldü.

Bu veriler sonrasında özellikle Fed'in yakından takip ettiği çekirdek PCE verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle, ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarında agresif tutumunu sürdürebileceğine yönelik beklentiler de artarak, risk odaklı varlıklar üzerinde satış baskısının yoğunlaşmasına sebep oldu. 

Etiketler: PCE abd enflasyon
REKLAMI KAPAT X