ABD'de kişisel tüketim harcamaları tahminlerin altında arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'de kişisel tüketim harcamaları tahminlerin altında arttı
Doviz.com
23.12.2022 17:18

ABD'de kişisel tüketim harcamaları, kasımda yüzde 0,1 artarak piyasa tahminlerinin altında bir artış kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı, kasım ayına ilişkin kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.

Buna göre, kişisel tüketim harcamaları kasımda aylık yüzde 0,1 oranında yükseldi.

Yavaşlama göstermeye devam eden kişisel tüketim harcamalarının bu dönemde yüzde 0,2 artması tahmin ediliyordu. Kişisel tüketim harcamalarındaki artış ekimde yüzde 0,9 olmuştu.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise kasımda aylık bazda yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 5,5 ile Ekim 2021'de bu yana en düşük artışı kaydetti.

Ülkede kişisel gelirler ise kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı.

Piyasa beklentilerinin üzerinde seyir izleyen Amerikalıların kişisel gelirlerinin bu dönemde yüzde 0,3 artması öngörülüyordu. Ülkede kişisel gelirler, ekim ayında yüzde 0,7 artış göstermişti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 4,7 arttı. Piyasa beklentileri, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4,7 artması yönündeydi.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ekimde ayında aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 5 artmıştı.

Analistler, göstergelerin enflasyonun yavaşlamaya devam ettiğine işaret ettiğini ancak ABD Merkez Bankası'nı (Fed) gelecek yıl faiz oranlarını daha yüksek seviyelere çıkarmaktan caydırmak için yeterli olmadığını belirtti.

REKLAMI KAPAT X