ABD’de özel sektör istihdamı beklentilerin üzerinde arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de özel sektör istihdamı beklentilerin üzerinde arttı
Doviz.com
06.01.2023 08:47

ABD’de özel sektör istihdamı aralık ayında 235 bin yükselerek beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi.

ABD şirketleri, küçük ve orta ölçekli işletmelerin etkisiyle aralık ayında beklenenden daha fazla istihdam sağladı ve ücret artışını destekleyen güçlü iş gücü talebine işaret etti.

ADP Araştırma Enstitüsü'nün Stanford Digital Economy Lab ile iş birliğiyle yayımladığı verilere göre, özel sektör istihdamı geçen ay 235 bin arttı. Piyasaların genel beklentisi ise istihdamın 150 bin artması yönündeydi.

Yapılan revizyonla birlikte kasım ayı özel sektör istihdamı ise 182 bin olarak açıklandı.

Veride yeni istihdamların özellikle 500'den az çalışana sahip firmalarda yoğunlaştığı görüldü. ADP, en büyük şirketlerin 151 bin istihdamı bordrolarından çıkardığını açıkladı. Turizm ve otelcilik, eğitim ve sağlık hizmetleri sektörü istihdam artışını sürükledi.

ADP Ekonomisti Nela Richardson, konu hakkında yaptığı açıklamada "İşgücü piyasası güçlü ancak parçalı bir görünüme sahip. Yeni istihdam sektöre ve firma büyüklüklerine göre keskin farklılıklar gösterebiliyor. 2022'nin ilk altı ayında agresif bir şekilde istihdam yaratan firmalar işe alımları yavaşlattı, bazı durumlarda işten çıkarmalar da yaşandı." dedi.

Rakamlar, işgücü piyasasının belirli sektörlerde soğumasına rağmen güçlü kaldığını gösteriyor. Yaklaşan resesyon endişelerine rağmen, işgücü talebi hala arzın çok üzerinde kalarak ücretler üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sürdürüyor. Bu da tüketicilere harcamalarını sürdürmeleri için alan sağlıyor. Açık pozisyonlara göre işten çıkarmalar çok düşük seviyede kalmaya devam ediyor.

REKLAMI KAPAT X