ABD’de Senato Liderleri Bütçe Üzerinde Anlaştı, Dolar Yükselişe Geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de Senato Liderleri Bütçe Üzerinde Anlaştı, Dolar Yükselişe Geçti
Doviz.com
08.02.2018 14:02

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat Senato liderleri Çarşamba günü 2 yıllık bütçe üzerinde anlaştıklarını duyurdular. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için  Senato’nun ve Temsilciler Meclisi’nin onayından geçmesi gerekiyor. 

Normal şartlarda geçen ay varılan geçici bütçe anlaşmanın süresi Perşembe gecesi sona erecek ve Federal devlet dairelerinin yeniden kapatılması gündeme gelecekti. 

Sağlanan bütçe anlaşmasıyla, dolar üzerinde uzun süredir devam eden bütçe  kaynaklı politik risk ortadan kalkmış oldu. Analistler, bir süredir devam eden bütçe anlaşmazlığını, yatırımcıların dolarda kısa pozisyon almasına neden olan sebepler arasında gösteriyorlar.  

 

Anlaşmanın duyurulmasının ardından,  ABD dolarının değerini 16 para birimine karşı ölçen Wall Street Journal Dollar Endeksi, %0,5 artışla 84,23’e,  doların değerini temel para birimlerine karşı ölçen ICE Dolar Endeksi de %0,13 artışla 90,46’ya yükseldi. EUR/ USD paritesi Çarşamba günü New York kapanışında 1,2264 dolar seviyesinden işlem gördü. Parite bugün gerilemeye devam ederek 1,2231 dolar civarında seyrediyor.  GBP/USD paritesi ise dünkü kapanışta 1,3881 dolardan işlem gördü.  Bugün  de gerilemeye devam eden parite  1,3869 ‘dan işlem görüyor.   Dolar yükseliş trendine gimesine ragmen, piyasalarda devam eden riskten kaçış eğilimi nedeniyle güvenli liman olarak görülen  Japon yeni karşısında %0,2 değer kaybetti.  Dünkü kapanışta 109,33’e kadar gerileyen USD/JPY paritesi bugün 109,64’e yükseldi.

Dolar TL paritesi ise Çarşamba kapanışta 3,8046 TL’den işlem gördü.  Öğle saatlerinde 3,8197’den işlem gören parite yükselişini sürdürüyor.

REKLAMI KAPAT X