ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı
Doviz.com
05.07.2024 15:30

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam haziran ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

ABD Çalışma Bakanlığı, haziran ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre tarım dışı istihdam verisi haziranda 206 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 191 bin seviyesinde ölçülmesiydi.

Öte yandan, ABD'de son iki aya ilişkin tarım dışı istihdam verisi ise 111 bin aşağı yönlü revize edildi.

Aynı dönem itibarıyla piyasa beklentisi yüzde 4 olan işsizlik oranı ise yüzde 4,1 seviyesinde ölçüldü. Mayıs ayında işsizlik yüzde 4 olmuştu.

Fed'in enflasyon göstergeleri açısından kritik öneme sahip ortalama saatlik kazançlardaki artış ise beklentilere paralel geldi.

Buna göre, haziran ayında ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre aylık bazda yüzde 0,3 artış gösterdi. Bu veriye ilişkin beklenti de yüzde 0,3 olarak belirlenmişti.

Öncü veri beklentileri karşılayamamıştı

ABD'de 25 milyondan fazla çalışanın bordro bilgileri üzerinden hesaplanan ve tarım dışı istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektörde istihdam da piyasa beklentilerini karşılayamamıştı.

ADP Araştırma Enstitüsü'nün Stanford Digital Economy Lab iş birliğiyle hazırladığı rapora göre piyasalar 165 bin artış beklerken, haziran ayında özel sektörde istihdam 150 bin artış kaydetmişti.

İLGİLİ HABER ABD'de özel sektör istihdamı tahminlerin altında kaldı ABD'de ADP özel sektör istihdamı geçen ay 150 bin artışla beklentinin altında gerçekleşti.

Piyasalar nasıl tepki verdi?

Beklentileri aşan haziran verisine rağmen son iki aylık verinin aşağı yönlü revizyonu sebebiyle ons altının ilk tepkisi ise yukarı yönlü oldu. Buna göre ons altın, verinin açıklanmasının ardından 2366 dolardan 2373 dolara kadar çıktı. Ons altın saat 15.40 itibarıyla ise 2366 dolardan işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X