ABD’de Tüketici Güveni Yeniden Yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de Tüketici Güveni Yeniden Yükseldi
Doviz.com
18.02.2018 23:26

Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları Merkezi tarafından Cuma günü açıklanan Şubat ayı Tüketici Araştırması’nın öncü sonuçlarına göre, Ocak ayında 95,7 olan  tüketici güven endeksi Şubat ayında 99,9’a yükselerek 95.0 olan beklentiyi aştı.  Ekim 2017’de 100.7 ile son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra izleyen üç ay boyunca  gerileyen endeks, yeni vergi reformu ve  işsizliğin azalmasından kaynaklanan iyimserliğin etkisiyle yeniden yükseldi.    

Anketin baş ekonomisti Richard Curtin, “gelir ve istihdam artışı ve vergi reformu ile ilgili iyimserlik, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalardan daha ağır bastı” dedi.   Ankete katılan  hane halkının büyük bir bölümü  ekonomik durumlarının iyileştiğini ve bu yıl daha da iyileşmesini beklediklerini bildirdi.

Araştırmada tüketicilerin sadece %6'sı hisse senedi fiyatlarına atıfta bulunurken,  hükümetin politikaları hakkında olumlu düşünen anket katılımcıların oranı, bir önceki ankette olduğu gibi, %35 ’le  son 50 yılın en yüksek düzeyinde bulunuyor.

Mevcut Durum ve Gelecek Beklentileri

Mevcut ekonomik duruma güveni gösteren  endeks bir önceki aya göre % 4.2 artışla 115.1'e yükselirken, gelecekle ilgili beklentileri gösteren  endeks, bir önceki aya göre % 4.5 artarak  90.2'ye yükseldi. 

Rapor, hane halkının enflasyonla ilgili beklentilerinde henüz bir değişiklik olmadığını da gösterdi. Katılımcıların, 2018 yılı enflasyon beklentisi Aralık ayından bu yana değişmeyerek % 2,7 seviyesinde kalırken, gelecek beş yıl için enflasyon beklentisi ise bir önceki aya göre değişmeyerek  % 2.5’ta kaldı    

Tüketiciler çoğunlukla borçlanma maliyetlerinin bu yıl artıracağını tahmin ediyor.  Son araştırmada, Faizlerin bu yıl yükselmesini bekleyen anket katılımcılarının oranı Ağustos 2005'ten bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. 

Yatırımcılar %83.1 olasılıkla Fed’in 20-21 Mart tarihlerinde yapılacak politika toplantısında faizleri 25 baz puan artıracağını düşünüyorlar. 

Michigan Üniversitesi Şubat ayı Tüketici Araştırması’nın kesin sonuçları  2 Mart'ta yayımlanacak.

REKLAMI KAPAT X