ABD’de ÜFE Artışı Beklentileri Aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de ÜFE Artışı Beklentileri Aştı
Doviz.com
16.02.2018 09:44

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günü yaımlaığı Ocak ayı ÜFE rapruna göre üretici fiyatları Ocak ayında beklentilerin üzerinde artarak enflasyonist baskıların artmaya devam ettiğine işaret etti.   %7,1 artan bezin fiyatları,  Ocak ayındaki fiyat artışlarında en büyük etken oldu.  Aralık ayında bir önceki aya göre %0,1 artan TEFE  ise Ocak ayında bir önceki aya göre %0.7 arttı.  Çekirdek TEFE ise Ocak ayında bir önceki aya göre %0,2 artış gösterdi. 

 

Ocak ayı ÜFE raporuna göre Üretici fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre %0,4 attı.  Aralık ayında ise bir önceki ay değişiklik göstermedi.  ÜFE, Ocak ayında yıllık bazda % 2.7 artış göstererek  %2,5 olan beklentiyi aştı.   Yıllık bazda ÜFE Aralık ayında %2.6 artış gösterdi. 

 

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek ÜFE Ocak ayında, bir önceki aya göre %0,4 artarak %0,2 olan beklentinin 2 katına çıktı.  Aralık ayında ise bir önceki aya göre %0,1 geriledi.   Çekirdek ÜFE yıllık bazda  Ocak ayında % 2.5 yükselerek %2,1 olan beklentiyi aşarken,  son 4 yılın en büyük artışını kaydetti.  Yıllık bazda çekirdek ÜFE Aralık ayında %2.3 artış gösterdi.

 

Dün açıklanan TÜFE artışlarının beklentileri aşmasının ardından açıklanan  beklentileri geride bırakan ÜFE artışları enflasyonun ivme kazandığına işaret ediyor. Uzmanlar sıkılaşan istihdam piyasası ve vergi reformunun enflasyonist etkilerinin  görülmeye başlandığını ve Fed’in %2 enflasyon hedefine bu yıl ulaşılacağını belirtiyorlar.   Fed bu yıl 3 kez faiz artışı yapabileceğini öngörürken, piyasalarda 4 kez faiz artışı olabileceğine dair beklenti güçleniyor.

REKLAMI KAPAT X