ABD’de Yeni Konut İnşaatı Başlangıçları Kasım Ayında Beklentileri Aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de Yeni Konut İnşaatı Başlangıçları Kasım Ayında Beklentileri Aştı
Doviz.com
20.12.2017 09:53

ABD Ticaret Bakanlığı ve Konut ve Şehircilik Bakanlığının Salı günü ortaklaşa duyurdukları Kasım ayı yeni konut inşaatı istatistiklerine göre :

Konut başlangıçları (yeni konut inşaatları) Kasım ayında son bir yılın en yüksek seviyesine yükselirken, müstakil konut inşaatları son 10 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.   ABD’nin Güney ve Batı bölgelerinde müstakil konut inşaatlarındaki artış bu yükselişte büyük paya sahip.

Raporda Ekim ayı konut başlangıçları yıllık artışı 1.290 milyondan 1.256 milyona aşağı yönde inşaat izinlerin ise 1.297’den 1.316  milyona yukarı yönde revize edildiği belirtiliyor. 

Rapora göre Kasım ayı konut başlangıçlarının, bir önceki aya göre  %3.3 artış göstererek 1.297 milyon (mevsimsel etkilerden arındırlmış) seviyesine yükseldiği,  çok katlı konut inşaatı izinlerinin ise  %1.4 gerileyerek 1.298 milyona ulaştığı belirtiliyor.  Buna göre gerçekleşen veriler beklentileri önemli oranda aştı.  Beklentiler, konut başlangıçlarının aylık bazda % 3.2 azalacağı ve 1.250 milyona gerileyeceği  inşaat izinlerinin de %3.1 azalacağı ve 1.273 milyona gerileyeceği yönündeydi. 

Yılın ilk 11 ayında konut inşaatı başlangıçları bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.1 artış gösterdi.  Yine ayni dönemde inşaat izinleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %5.8 artış gösterdi. Yeni konut inşaatları durgunluk öncesi seviyesine bir yıl önce yeniden ulaştıktan sonra son bir yıldır  yatay seyretti.  

Çok katlı konut inşaatları ise piyasanın apartman daireleri segmentinde doygunluğa ulaşması nedeniyle geriledi.  Kasım ayında 2 veya daha fazla konut içeren bina inşaatları bir önceki aya göre %1.6 gerilerken bu türden binaların inşası için verilen izinlerin sayısı %6.4 azaldı. 

Konut başlangıçları verisi uzmanlar tarafından ekonominin orta vadedeki performansına ilişkin en önemli öncü göstergelerden biri olarak kabul edilmektedir.   ​

REKLAMI KAPAT X