ABD’den İran ambargosunu delen 13 şirkete yaptırım

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’den İran ambargosunu delen 13 şirkete yaptırım
Doviz.com
18.11.2022 12:44

ABD, İran petrol ürünlerinin Doğu Asya'daki satışını kolaylaştıran ve İran ambargosunu delen; Çin, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 13 şirkete yaptırım uygulanacağını açıkladı.

ABD'nin bu hamlesi, İranlıların hükümet karşıtı protestoları sürdürmesi nedeniyle İran ve Batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin giderek gerildiği bir dönemde geldi.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Perşembe günü aralarında Ulusal İran Petrol Şirketi ve Triliance Petrochemical Co. Ltd. de dahil olmak üzere, belirlenen 13 şirkete yaptırım uygulanacaktır.” denildi.

Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson ise konuyla ilgili, "Bu hamle, İran'ın petrol ve petrokimya ürünlerini yasadışı yollardan satmak için kullandığı karmaşık yaptırım delme yöntemlerini bir kez daha gözler önüne sermektedir.” dedi.

Nelson ayrıca, “ABD, bu satışları kolaylaştıran aktörlere karşı yaptırımlar uygulamaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler temsilcisi ise yorum talebine yanıt vermedi.

Hedef gösterilen şirketler arasında, ABD'nin yaptırım uyguladığı Basra Körfezi Petrokimya Endüstrisi Ticaret A.Ş.'den Çin'e sevk edilmek üzere on milyonlarca dolar değerinde petrokimyasal satın alan, Dubai merkezli Access Technology Trading L.L.C. de vardı.

Çin merkezli East Asia Trading Import and Export Trade Co. Ltd. ise, Ulusal İran Petrol Şirketi ve ilişkili şirketler için yabancı müşterilere petrol sevkiyatını kolaylaştırmakla suçlandı.

Perşembe günü ABD’nin aldığı yaptırım kararı, belirlenen şirketlerin ABD'de iş yapmalarının yasaklanmasını sağladı. Ayrıca bu yaptırım hamlesiyle, Amerikalıların bu şirketlerle iş yapması da yasaklandı. Şirketlerle ilişki içinde bulunduğu tespit edilen firmalara da böylelikle yeni cezalar uygulanacağı belirtildi.

REKLAMI KAPAT X