ABD’den İran ambargosunu delen Kraken’e ceza

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’den İran ambargosunu delen Kraken’e ceza
Doviz.com
29.11.2022 15:44

ABD Hazine Bakanlığı kripto para borsası Kraken'e İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle 362.000 dolardan fazla bir ceza kestiğini ve bu cezanın Kraken tarafından kabul edildiğini açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kraken'in İran'daki kullanıcıların platforma erişimlerini engellemediği belirtildi.

Bu sebeple, ABD yaptırım yasalarını ihlal ederek Ekim 2015 ile Haziran 2019 arasında 1,68 milyon dolardan fazla değerde işlem yapılan Kraken’e ceza uygulanacağı ve Kraken'in bu cezayı ödemeyi kabul ettiği belirtildi.

Basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada Kraken baş hukuk sorumlusu Marco Santori ise, "Kraken bu karara varmadan önce de uyum önlemlerimizi güçlendirmek için bir dizi adım atmıştı. Bu adımlar arasında kontrol sistemlerinin daha da güçlendirilmesi ve uyum ekibimizin genişletilmesi de yer alıyordu." dedi.

OFAC ise, Kraken'in internet protokol adresi engelleme sistemi de dahil olmak üzere kullanıcıların konumlarını belirleyen uygun araçları zamanında uygulamadığını ve Kraken'in bu ihlalleri kabul ettiğini söyledi.

OFAC konuyla ilgili yaptığı açıklamada ayrıca, “Kraken’in otomatik bir internet protokolü (IP) adres engelleme sistemi de dahil olmak üzere uygun coğrafi konum araçlarını zamanında uygulamaması nedeniyle İranlı kullanıcıların ambargo sonrası süreçte dijital para hizmetlerinden yararlanmasına aracılık edilmiştir.” denildi.

ABD ürünlerinin, teknolojisinin ve hizmetlerinin İran'a ihracatını yasaklayan ABD, uzun bir dönemdir bu geniş yaptırımları uyguluyordu.

Kraken firmasıyla yapılan anlaşma ise, ABD Hazine Bakanlığı'nın kripto para endüstrisine karşı uyguladığı en son yaptırım eylemi oldu.

Ekim ayında kripto para borsası Bittrex de, yaptırımları ve kara para aklamayı önleme yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle bakanlığa 29 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmişti.

REKLAMI KAPAT X