
ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın nükleer programlarını destekledikleri gerekçesiyle İran merkezli 5 kuruluş ve 1 kişiye yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu.
Bakanlıktan 9 Nisan 2025 tarihinde yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kuruluşların İran Atom Enerjisi Kurumu’na (AEOI) bağlı çalıştığı ya da AEOI’nin operasyonlarını doğrudan desteklediği belirtildi. Açıklamada, yaptırım kararının, İran’ın nükleer kapasitesini güçlendirmeye yönelik adımları destekleyen kurumları hedef aldığı vurgulandı.
Yaptırım uygulanan firmalardan biri olan “Thorium Power Company” (TPC) ile birlikte, yine AEOI’nin doğrudan ya da dolaylı iştiraki olduğu bildirilen “Pars Reactors Construction and Development Company” (Satra Pars) ve “Azarab Industries Co.” (Azarab) yaptırım listesine eklendi.
Ayrıca, “Atbin Ista Technical and Engineering Company” (AIT) isimli firmanın, İran Santrifüj Teknolojisi Şirketi (TESA) ile olan teknik ve mühendislik ilişkileri nedeniyle yaptırımlar kapsamında yer aldığı ve bu firmanın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Majid Mosallat’ın da bireysel olarak yaptırımlara tabi tutulacağı bildirildi.
Açıklamada, alüminyum üretimi gerçekleştiren “Pegah Aluminum Arak Company” (Pegah) şirketinin de, TESA için özel ürünler ürettiği gerekçesiyle listeye eklendiği ifade edildi.
ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, alınan bu kararın, İran’ın nükleer teknoloji kapasitesini destekleyen tedarik zincirine darbe vurmayı amaçladığını belirterek, “İran’ın nükleer programını ilerleten tüm aktörler, doğrudan ya da dolaylı katkıları nedeniyle bu tür yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır” açıklamasında bulundu.