ABD’den Türkiye dahil 10 ülkenin çelik ürünlerine anti-damping vergisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’den Türkiye dahil 10 ülkenin çelik ürünlerine anti-damping vergisi
Doviz.com
27.08.2025 10:22

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, korozyona dayanıklı çelik ürünlerine (CORE) yönelik yürütülen soruşturmalar sonucunda önemli bir karara imza attı. Bakanlık, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkeye karşı anti-damping ve telafi edici vergi kararlarını kabul ettiğini duyurdu.

Alınan karar, ABD’ye bu ülkelerden yapılan toplam 2,9 milyar dolarlık çelik ithalatını kapsıyor. Vergi kararları; Avustralya, Brezilya, Kanada, Meksika, Hollanda, Güney Afrika, Tayvan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam’dan gelen ürünler için geçerli olacak.

ABD, ithalatta damping ve sübvansiyon tespiti yaptı

Ticaret Bakanlığı, yapılan incelemeler sonunda söz konusu ülkelerden ABD’ye gerçekleştirilen korozyona dayanıklı çelik ithalatının dampingli ve/veya sübvansiyonlu olduğunu tespit ettiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, nihai kararın her ülke özelinde değerlendirildiği ve buna göre vergi uygulamasının devreye alınacağı belirtildi.

CORE ürünlerinin, otomobil üretimi, ev aletleri imalatı ve yapı sektöründe geniş biçimde kullanıldığı bilgisi verildi. Bakanlık açıklamasında, bu ürünlerin ABD sanayisinde stratejik önem taşıdığı ve yerli üreticilerin bu segmentte haksız rekabetten korunması gerektiği ifade edildi.

 “Eşit şartlarda rekabet etmeliyiz”

Bakanlık adına konuşan Uluslararası Ticaret Müsteşarı William Kimmitt, alınan bu adımın ABD çelik üreticileri ve çalışanlarının küresel pazarda eşit şartlarda rekabet etmesini sağlama amacını taşıdığını ifade etti. Kimmitt, bu kararın Amerikan sanayi politikası açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Müsteşar Kimmitt ayrıca, ABD çelik sektörünün sürdürülebilir büyümesi için adil ticaret kurallarının kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurguladı. Kararın, sektörde istihdamı ve yatırımı destekleyici nitelikte olduğu ifade edildi.

İLGİLİ HABER Ticaret anlaşmasının kaybedenleri çelik üreticileri oldu ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in İskoçya’daki görüşmeleri sonucunda açıkladığı ticaret anlaşmasının en büyük kaybedeni çelik üreticileri oldu.
REKLAMI KAPAT X