Abd Ekonomisi İstikrarlı Büyüme Trendini Sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Abd Ekonomisi İstikrarlı Büyüme Trendini Sürdürüyor
Doviz.com
30.10.2017 16:08

Özellikle Teksas ve Florida eyaletlerinde büyük yıkıma neden olan Harvey ve Irma Kasırgalarının yarattığı olumsuz etkilere rağmen, ABD ekonomisi 2.çeyrekteki büyüme hızını 3.çeyrekte de yakalayarak istikrarlı büyümesini sürdürdü.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Cuma günü yaptığı açıklamaya göre ülkenin GSYİH’sı 3.çeyrekte yüzde 3 (yıllık bazda) büyüdü. ABD ekonomisi 2017’nin 2.çeyreğinde de yüzde 3,1’lük büyüme kaydetmişti.   ABD Ticaret Bakanlığınca açıklanan verilere göre GSYİH’nın artışına etki eden en önemli faktörler arasında işletme stok seviyelerindeki yükselme ve dış ticaret açığındaki gerileme dikkati çekiyor.   Harvey ve Irma Kasırgalarının olumsuz etkilerinin ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı yönündeki beklentileri boşa çıkaran bu sonuçlar, hisse fiyatlarını da coşturdu. Ekonomistler 3. çeyrekte ABD ekonomisinin yüzde 2,5 büyüyeceğini tahmin etmişlerdi. GSYİH ülkelerin ekonomik durumunu özetleyen en temel veri olarak  kabul ediliyor.  ABD Ticaret Bakanlığınca Cuma günü açıklanan ekonomik veriler arasında 2017 başından bu yana gerilemeye devam eden kamu harcamaları ve son 6 aydır gerilemekte olan konut inşaatı gibi  negatif veriler de bulunuyor. 

Kasırgaların neden olduğu olumsuz ekilere rağmen ABD ekonomisinin 2014 yılının 2. ve 3.çeyreğinden bu yana ilk kez iki çeyrek üst üste, hızlı ve istikrarlı olarak büyümesi,   işsizlik oranlarının tam istihdam seviyelerine gelmesi ve  tüketici güveninin yeniden yükselişe geçmesine  dikkati çeken kimi ekonomistler, ekonomide yaşanan bu bahar havasının ABD’nin yıllar süren aşırı yavaş büyüme trendinden  çıktığına işaret ettiği görüşünde birleşiyor.      

REKLAMI KAPAT X